Εμβολιασμοί και Ταμείο Ανάκαμψης ήταν οι δύο σταθερές στις οποίες βασίστηκαν η ανάκαμψη της ευρωζώνης και η «απαγκίστρωση» των εθνικών οικονομιών από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία προστατεύουν μεν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά επιδεινώνουν τη δημοσιονομική κατάσταση ειδικά για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα.
Στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου συζητήθηκαν οι χειμερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι και για τα δύο θέματα το χρονοδιάγραμμα έχει αλλάξει.
Η Βόρεια Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα πανδημίας με αλλεπάλληλα σκληρά lockdowns που παγώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, οι διαδικασίες μέχρι την έγκριση των τελικών εθνικών σχεδίων φαίνεται ότι, αντί τον Απρίλιο, θα είναι ευχής έργον να τελειώσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.
Με… προσοχή
Από την άλλη, ΕΚΤ και Κομισιόν κάνουν έκκληση να μη γίνει πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης, καθώς κάτι τέτοιο, και ειδικά για κράτη με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα κρίση μετά την κρίση του κορονοϊού.
Για το λόγο αυτό έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μια πρώτη συζήτηση για το πότε και πώς θα ήταν δυνατόν να επανέλθουμε στη διαδικασία των δημοσιονομικών στόχων χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη.
Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Πασκάλ Ντόναχιου (φωτο), έδωσε ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση του θέματος για το καλοκαίρι, αλλάζοντας και τους όρους της συζήτησης. «Θα συζητήσουμε το καλοκαίρι για να δούμε πότε και ποιους δημοσιονομικούς κανόνες θα πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας εκ των προτέρων την επαναφορά σε σκληρή δημοσιονομική γραμμή.
Ο ίδιος, αλλά και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επιβεβαίωσαν τη θέση τους πως τα μέτρα στήριξης τα οποία λαμβάνουν σήμερα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμβαδίσουν (και όχι να αντικατασταθούν) με τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας για όσο χρειαστεί μέχρι οι ευρωπαϊκές οικονομίες να επανέλθουν σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.
Επιβεβαίωση
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δικές του δηλώσεις επιβεβαίωσε εμμέσως το ενδεχόμενο να παραταθεί η δημοσιονομική χαλάρωση, όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε με νόημα «τόσο η Ε.Ε. όσο και η ΕΚΤ θεωρούν ότι η επάνοδος στα επίπεδα του 2019 δεν θεωρούν πιθανό να έρθει πριν από το τέλος του 2022».
Παραδέχθηκε όμως ότι για τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να υπάρξει μια κάποια δημοσιονομική προσαρμογή αν οι οικονομίες περάσουν σε ανάπτυξη. Ολοι γνωρίζουν πως περί τα μέσα του χρόνου θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση Βορρά – Νότου στην Ε.Ε. προκειμένου να οριστούν κάποιοι ελάχιστοι κανόνες που θα ισχύσουν για το 2022, ώστε να πειστούν να συμφωνήσουν και οι «σκληροπυρηνικοί» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, για την παράταση της χαλάρωση και για το 2022.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Στην κατεύθυνση αυτή, συμφωνήθηκε ότι μέσα στην άνοιξη θα πρέπει οι δαπάνες για τα μέτρα στήριξης να γίνουν πιο στοχευμένες, βοηθώντας αυτούς που έχουν πιεστεί περισσότερο από την κρίση ώστε να έχουν και το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αναθεώρηση
Σε ό,τι αφορά το 2022, η συζήτηση που γίνεται είναι κάθε κράτος-μέλος να παρουσιάσει μια δημοσιονομική προσαρμογή ανάλογη του ρυθμού ανάπτυξής του. Σχεδόν κανείς όμως δεν συζητάει για την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων ανάλογων αυτών που ίσχυαν το 2019.
Τούτο παρά την πίεση που ασκούν από τώρα οι βόρειες χώρες για να επανέλθουμε σε κανόνες ακόμη και πριν από το τέλος του 2021. Πάντως, ανάμεσα στις συζητήσεις για το πώς προχωράμε το επόμενο διάστημα, στη συζήτηση του καλοκαιριού θα προχωρήσει και η αναθεώρηση των ορίων χρέους και ελλείμματος σε σχέση με αυτό που προέβλεπε το δημοσιονομικό σύμφωνο μέχρι και πριν από την πανδημία.
Στο τραπέζι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε για πρώτη φορά και το θέμα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σε συνδυασμό με την παροχή κρατικής στήριξης. Οπως τονίστηκε, το ποσοστό των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο ρευστότητας μετά την εξάντληση των αποθεμάτων ασφαλείας κεφαλαίου κίνησης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ τομέων, που κυμαίνονται από το 8% όλων των επιχειρήσεων στην κατασκευή υπολογιστών και ηλεκτρονικών, έως το 75% στον τομέα των υπηρεσιών στέγασης και εστίασης.
Τονίστηκε πως, για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των αφερεγγυότητας, θα είναι ζωτικής σημασίας να γίνει προσεκτική διαχείριση στην απόσυρση των μέτρων δημόσιας στήριξης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν και δεν συζητήθηκε χθες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ, όπως είπε, η απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Μαρτίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα άλλα κράτη-μέλη, όπως έκαναν και το 2019, θα δώσουν και τώρα τη σύμφωνη γνώμη τους στην Ελλάδα. Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος
Σοκ στην Τουρκία: Άνδρας φέρεται να πέταξε από γκρεμό την έγκυο γυναίκα του, ενώ έβγαζαν φωτογραφίες
Χάος στις ΗΠΑ λόγω της κακοκαιρίας: Τουλάχιστον 21 οι νεκροί
Κορωνοϊός – Κομισιόν: Μονομερές άνοιγμα εξωτερικών συνόρων υπονομεύει τη συνοχή της ΕΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr