Ο Μηχανισμός, με προικοδότηση ύψους 672,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, είναι η βασική συνιστώσα του Ταμείου Ανάκαμψης με τα 750 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 77,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του μέσου ReactEU στον τομέα της κοινωνικής συνοχής, καθώς και για άλλες συλλογικές δράσεις της Ε.Ε. στους τομείς της υγείας, της πολιτικής προστασίας, των επενδύσεων, της γεωργίας κ.λπ.
Διαρθρώνεται γύρω από έξι πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την οικονομική συνοχή, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική και εδαφική συνοχή, την υγεία, την οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανθεκτικότητα, τις πολιτικές για την επόμενη γενιά.
Επόμενα βήματα
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, απομένει τώρα η τυπική έγκριση από το Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, προτού υπογράψουν τη συμφωνία οι πρόεδροι του Συμβουλίου ECOFIN και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, προκειμένου να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του. Η Επιτροπή αναμένει ότι όλα τα αναγκαία τυπικά στάδια θα ολοκληρωθούν εγκαίρως, ώστε ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να τεθεί σε ισχύ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Μόλις ολοκληρωθεί η έγκριση, τα κράτη-μέλη θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν τα εθνικά σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας για έγκριση στην Κομισιόν. Η υποβολή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου, ωστόσο η ημερομηνία μπορεί να παραταθεί εάν κριθεί αναγκαίο για κάποια χώρα.
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα σχέδια βάσει διαφανών κριτηρίων που ορίζονται στον ίδιο τον κανονισμό. Οι αξιολογήσεις θα εξετάζουν ιδίως εάν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που καθορίζονται στα σχέδια:
* Αντιπροσωπεύουν μια ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση του κράτους-μέλους, συμβάλλοντας δεόντως και στους έξι παραπάνω πυλώνες του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
* Συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των σχετικών συστάσεων ανά χώρα (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο – συντονισμός οικονομικών πολιτικών).
* Αφιερώνουν τουλάχιστον το 37% των συνολικών δαπανών για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους (πράσινη μετάβαση).
* Αφιερώνουν τουλάχιστον το 20% των συνολικών δαπανών για την ψηφιακή μετάβαση.
* Συμβάλουν στην ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής, θεσμικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας του κράτους-μέλους.
* Δεν βλάπτουν σημαντικά το περιβάλλον.
Προκαταβολές
Η Κομισιόν, μετά την εξέταση της αρτιότητας του κάθε προγράμματος, θα υποβάλει εισήγηση στο Συμβούλιο ECOFIN, το οποίο θα λαμβάνει την οριστική απόφαση με ειδική πλειοψηφία. Οπως επισημαίνει η συμφωνία, ο Μηχανισμός μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει σχετικά έργα που άρχισαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά.
Η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη για τρία έτη και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν προκαταβολή έως και 13% για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ωστόσο, το ποσό της προκαταβολής θα καταβάλλεται αμέσως μετά την οριστική έγκριση κάθε προγράμματος από το Συμβούλιο.
Αναφορικά με την Ελλάδα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή το Μηχανισμό Ανθεκτικότητας και τις συλλογικές δράσεις, αναλογούν 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το ποσό της προκαταβολής που θα εισπράξει η χώρα μας όταν εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ.
Ο κανονισμός ορίζει, επίσης, ότι τα χρήματα από το Μηχανισμό μπορούν να χορηγούνται μόνο σε κράτη-μέλη που αποδεδειγμένα σέβονται το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αρμόδια για την παρακολούθηση της υλοποίησης του Μηχανισμού είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να καλείται σε ακρόαση ανά δίμηνο από τις σχετικές επιτροπές της Ευρωβουλής προκειμένου να συζητιούνται η πορεία της ανάκαμψης στην Ε.Ε. και η επίτευξη στόχων και ορόσημων από τα κράτη-μέλη.
Η Κομισιόν θα θέσει, επίσης, στη διάθεση των κρατών-μελών ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης και παρακολούθησης για την παροχή συγκρίσιμων πληροφοριών όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πόροι.
Οπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτο), ο Μηχανισμός παρέχει στις χώρες της Ε.Ε. μια μοναδική ευκαιρία να ανοικοδομήσουν και να αναμορφώσουν τις οικονομίες τους μετά την πανδημία προς όφελος των πολιτών.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τα κράτη-μέλη να κάνουν σωστές επενδύσεις και σωστές μεταρρυθμίσεις προκειμένου, με την αξιοποίηση της ευκαιρίας που προσφέρει η χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να ανακάμψουν οι οικονομίες τους.
Για «ιστορικό βήμα της Ευρώπης», η οποία εγκρίνοντας το Μηχανισμό έκανε κάτι αδιανόητο μέχρι πριν από ένα χρόνο, δηλαδή την έκδοση κοινού χρέους, έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος ζήτησε από τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν ότι αξιοποιούν αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουν τις οικονομίες τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Εισβολή στο Καπιτώλιο: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή που φυγαδεύεται ο Μάικ Πενς
Διπλό φονικό στη Λευκωσία: Σκότωσε τη γυναίκα και τον γιο του
Κουόν Τζουν: Ένας 12χρονος επενδυτής θησαυρίζει αγοράζοντας μετοχές!
Πέθανε ο μεγιστάνας του πορνό, Λάρι Φλιντ – Η πολυτάραχη ζωή του ιδρυτή του περιοδικού «Hustler»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr