Το σημερινό δημογραφικό πρόβλημα παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης είναι το ίδιο οξύ με την αυγή του 20ού αιώνα όταν ένα ποσοστό 17-25% των γυναικών που γεννήθηκαν στην πρώτη δεκαετία του δεν έκαναν παιδιά λόγω του συγκεκριμένου ιστορικού πλαισίου.
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος που προκάλεσε τον θάνατο πολλών νεαρών ανδρών σε ηλικία γάμου, η μετανάστευση χιλιάδων φτωχών εργατών σε χώρες πλούσιες, αλλά και η Μεγάλη Υφεση του 1929 ήταν οι βασικές αιτίες για τη μαζική καθυστέρηση της μητρότητας την εποχή εκείνη. Εκτοτε χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας τα ποσοστά της ατεκνίας μειώθηκαν. Ιδιαίτερα μέχρι το 1975 υπήρξε μία έκρηξη στις γεννήσεις, με τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1930 και το 1940 – τη λεγόμενη γενιά του baby boom δηλαδή, της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης να ανατρέπουν την τάση. Η έκρηξη στις γεννήσεις διήρκεσε περισσότερο στην ανατολική Ευρώπη από ό,τι στη δυτική, τονίζει το Ινστιτούτο, λόγω της έλλειψης μεθόδων αντισύλληψης που είχαν αρχίσει να γίνονται διαθέσιμες στη Δύση.
Από τότε, ωστόσο, το ποσοστό τεκνοποίησης δεν σταμάτησε να μειώνεται, υπογραμμίζει το ινστιτούτο, φτάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη: κατά μέσον όρο 1,7 παιδιά για τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1974.
Θαυμάστρια της Τέιλορ Σουίφτ έχει και τα 103 στολίδια που κυκλοφόρησε η τραγουδίστρια
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου