Στη Διάσκεψη, πάντως, ανακοίνωσαν ότι θα βρεθούν ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μαζί με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ελληνας και ο Τούρκος υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Βρετανός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και αρμόδιος για το Κυπριακό, Αλαν Ντάνκαν, και πιθανώς ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Η Ε.Ε., όπως ανακοινώθηκε, θα έχει ρόλο παρατηρητή, αν και η ελληνική πλευρά θέλει να έχει ουσιαστικό, παρεμβατικό ρόλο.
Χθες, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως ο ίδιος πάει στη Γενεύη για την ειρήνη. «Οταν πρόκειται για την ειρήνη, παίρνεις το αεροπλάνο», ανέφερε, αφήνοντας έτσι αιχμές για όσους δεν θα παραβρεθούν. Να σημειωθεί ότι η τουρκική προεδρία είχε προ μηνός ανακοινώσει τη συμμετοχή Ερντογάν, αλλά το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα άλλαξε στάση. «Πάω ο ίδιος στη Γενεύη», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, «για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών. Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη αυτοί που δεν παίρνουν κανένα ρίσκο παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο». Χθες, ο επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού περιορίστηκε να πει πως η βρετανική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να παραστεί σε όποιο επίπεδο εξυπηρετεί καλύτερα τις συνομιλίες», αν και, κατά πληροφορίες, η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία και εάν παραβρεθούν εκεί οι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν. Οσον αφορά τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία – η τελευταία μετέχει ως εγγυήτρια δύναμη), κατά πληροφορίες, ναι μεν έχουν προσκληθεί από τον γ.γ. του ΟΗΕ στη σημερινή δεξίωση, αλλά ο κ. Γκουτιέρες διστάζει να τα εμπλέξει άμεσα στις διεργασίες της Διάσκεψης.
Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Στο μεταξύ, η ψευτοκυβέρνηση των Κατεχομένων κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να μην καταθέσει χάρτη με τα εδάφη που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά αν δεν λάβει δέσμευση για την εκ περιτροπής προεδρία. Ως γνωστόν, υπάρχουν σοβαρές διαφορές στο θέμα της «Διακυβέρνησης» (και για την εκ περιτροπής προεδρία). Πάντως, ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη, Μπαρίς Μπουρτζού, ανέφερε ότι τα ποσοστά που προτείνονται στους χάρτες των δύο πλευρών, κινούνται μεταξύ 28,2% και 29,2% (για το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο).
Εκτιμάται, πάντως, ότι με δύσκολη την προοπτική σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές, και με το ενδεχόμενο να μη μετάσχουν Τσίπρας – Ερντογάν, ένα πιθανό σενάριο είναι να λήξει εδώ η Διάσκεψη και να ακολουθήσουν αργότερα άλλες διεθνείς συναντήσεις για το Κυπριακό. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια εντυπωσιακή κίνηση – έκπληξη της τελευταίας στιγμής, σήμερα, για το μείζον θέμα της ασφάλειας – καθεστώτος εγγυήσεων – κατοχικών στρατευμάτων.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου