Πάνω από 900 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν στην δίκη, η οποία υπολογίζεται πως θα διαρκέσει 2 χρόνια και αποτελεί την μεγαλύτερη του είδους της από την δεκαετία του ’80.
Για την διεξαγωγή της δίκης, ένα πρώην τηλεφωνικό κέντρο έχει μετατραπεί σε αίθουσα δικαστηρίου, προκειμένου να χωρέσει όλο τον κόσμο που αναμένεται να προσέλθει στην δίκη.
Η «’Ndrangheta», που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον ιταλικό Νότο, θεωρείται πως ελέγχει την διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Νότιο Αμερική προς την Ευρώπη.
Παράλληλα, οι φερόμενοι ως μέλη της κατηγορούνται για φόνους, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιασμούς, τοκογλυφία, για την διαρροή κρατικών μυστικών και για κατάχρηση εξουσίας.
Το προφίλ των κατηγορουμένων ποικίλλει, με ορισμένους από αυτούς να αποτελούν απλούς χαμηλόβαθμους εγκληματίες, και άλλους να αποτελούν υψηλά ιστάμενες πολιτικές προσωπικότητες.
«Η δίκη αυτή μας δείχνει το πόσο βαθιά έχει ριζώσει η ‘Ndrangheta στην κοινωνία», λέει ο καθηγητής εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Φεντερίκο Βαρέζε.
«Είναι σοκαριστικό το ότι μια εγκληματική οργάνωση έχει τόσο βαθιές ρίζες στην τοπική κοινότητα, ώστε εκατοντάδες άτομα να χρειάζεται να προσέλθουν σε δίκη», προσθέτει.
Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει αύριο με την εξέταση της διαβόητης οικογένειας Μανκούζο, που θεωρείται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην διάρθρωση της οργάνωσης.
Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και ο φερόμενος ως ηγετικό μέλος της Μαφίας, Λουίτζι Μανκούζο (66 ετών), γνωστός και ως «Ο Θείος».
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Από την άλλη πλευρά ξεχωρίζει ο 62χρονος εισαγγελέας Νίκολα Γκραττέρι, ένας από τους πλέον επιφανείς δικαστικούς κατά της Μαφίας, η δράση του οποίου τον έχει αναγκάσει να ζει υπό την αστυνομική προστασία για πάνω από 3 δεκαετίες.
Ο Γκραττέρι έχει ορκιστεί να «διαλύσει την ασφυκτική ‘Ndrangheta, που κλέβει εδώ και χρόνια την ανάσα και το χτύπο της καρδιάς των ανθρώπων».
Δεδομένης της εξάπλωσης της ‘Ndrangheta στον ιταλικό Νότο, πολλοί ανησυχούν πως μια δίκη δεν θα καταφέρει να φέρει το οριστικό τέλος της οργάνωσης.
«Μπορείς να τους κλείσεις στη φυλακή, αλλά δεν μπορείς να καταπολεμήσεις τα βαθύτερα αίτια της ύπαρξής τους», λέει ο δρ. Βαρέζε. «Πολύ απλά, θα συνεχίσουν να αναπαράγονται».
ΠΗΓΗ: BBC
Κορωνοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές βάζουν φρένο στη χαλάρωση
Προειδοποιούν οι επιστήμονες: Με click away και ανοιχτά δημοτικά θα φτάσουμε 2.000 κρούσματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr