Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19 με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μόλις 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί από τους συνολικά 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες πως συνήψε συμφωνία για τη διανομή ακόμη 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, διπλάσιες από την αρχική παραγγελία. Συνολικά, η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις έπειτα από συμφωνίες με διάφορες φαρμακοβιομηχανίες και εργαστήρια που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του κορονοϊού. Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει και η διανομή του εμβολίου της Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις), που έλαβε κατεπείγουσα έγκριση την Τετάρτη.
Έξι δόσεις
Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιαζομένων από κάθε φιαλίδιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε τη χρήση μίας επιπλέον δόσης ανά φιαλίδιο των Pfizer/BioNTech -από πέντε σε έξι-, που σημαίνει αύξηση κατά 20% των δυνατοτήτων εμβολιασμών.
Επιπλέον, στο τέλος του μήνα πιθανόν ο ευρωπαϊκός οργανισμός να συνεδριάσει για έγκριση του σκευάσματος της AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από το οποίο έχουν προσυμφωνηθεί 400 εκατομμύρια δόσεις και ήδη χορηγείται σε Βρετανούς. Στο μεταξύ, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασίλειου έδωσε το «πράσινο φως» για χρήση του εμβολίου της αμερικανικής Moderna, το τρίτο σκεύασμα που εγκρίνει.
Η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού δείχνει να βελτιώνεται, όχι όμως χωρίς προβλήματα. Αρχικώς, ο σχεδιασμός για την παράδοση 12,5 εκατομμυρίων δόσεων στην Ε.Ε. από την BioNTech ως το τέλος του 2020 «ναυάγησε» λόγω επιχειρησιακών κωλυμάτων.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο BBC ότι το κύριο πρόβλημα με τα εμβόλια στην Ε.Ε. είναι η παραγωγή, επισημαίνοντας ότι η Ενωση επένδυσε 100 εκατομμύρια ευρώ στην παραγωγική ικανότητα της γερμανικής BioNTech πριν από την ανάπτυξη εμβολίου.
Οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς το επιχειρησιακό σχέδιο χορήγησης του εμβολίου φαίνεται να μη λειτουργεί τα μέγιστα. Η Γερμανία, εμβολίασε 416.000 πολίτες ως τις 6 Ιανουαρίου, ενώ γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμών με περισσότερα κέντρα και νοσηλευτές επί ποδός.
Στη Γαλλία
Αντίστοιχη εικόνα στη Γαλλία, όπου ο υπουργός Υγείας Ολιβέ Βεράν υποσχέθηκε ακόμη 300 εμβολιαστικά κέντρα την ερχόμενη εβδομάδα για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Στη χώρα έχουν λάβει το εμβόλιο μόλις 45.000 άνθρωποι. Η Ολλανδία ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε εμβολιασμούς, καθώς στις 6 Ιανουαρίου χορήγησε την πρώτη δόση. Η Ιταλία έχει προχωρήσει σε 413.000 εμβολιασμούς και η Ισπανία σε 207.000 (ως τις 7 Ιανουαρίου).
Βραζιλία: Η σοκαριστική στιγμή όταν ένας αθλητής του kite surfing σώζει μια γυναίκα από πνιγμό [βίντεο]
Οι υγειονομικές αρχές στην Ιταλία σημειώνουν πως το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως χρειάζεται ακόμη 15.000 γιατρούς και νοσηλευτές και οι Αρχές έχουν απευθυνθεί σε πανεπιστήμια και ιατρικές σχολές για να καλύψουν τα κενά. Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου, μέχρι το τέλος Μαρτίου στην Ιταλία θα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Our World Data», σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν χορηγηθεί 17,33 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων.
Στις πρώτες θέσεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες με 5,92 εκατομμύρια, η Κίνα με 4,5 εκατομμύρια και το Ισραήλ με 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες. Σημειώνεται πως η Κίνα, η Βρετανία και η Ρωσία έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση δεύτερης δόσης των εμβολίων, καθώς οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην πρώτη φάση.
Συντονίζει τις διαπραγματεύσεις
Η Ε.Ε. συντονίζει τις διαπραγματεύσεις και τις αγορές των εμβολίων εκ μέρους των 27 κρατών- μελών και μοιράζει τα φιαλίδια στις χώρες βάσει του πληθυσμού τους.
Η Βρετανία δεν συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού (θα μπορούσε ως το τέλος του 2020) καθώς ήθελε να κάνει τις δικές της διαπραγματεύσεις. Ηταν η πρώτη χώρα στη Δύση που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και ως τις 3 Ιανουαρίου είχε χορηγήσει 1,3 εκατομμύριο δόσεις.
Ο κορωνοϊός έφερε μειώσεις φόρων και επιδόματα – Απρόσμενες παροχές για 3,6 εκατ. πολίτες [πίνακες]
Σχέδιο «ασφαλής επιστροφή στα θρανία» – Ποιες οι οδηγίες για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr