Η τουρκική κυβέρνηση βλέπει παντού εχθρούς και εντείνει τις συλλήψεις και διώξεις εναντίον Τούρκων πολιτών.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να καλέσει το λαό σε επιστράτευση δηλώνοντας ότι «η Τουρκία ξεκινά ένα νέο απελευθερωτικό αγώνα», όπως αυτόν που είχε ξεκινήσει ο Κεμάλ Ατατούρκ. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο εχθρός -παρά τα 34 τρομοκρατικά χτυπήματα μέσα σε 1,5 χρόνο-, οι Αρχές μιλούν για «ξένες δυνάμεις και κέντρα» που έχουν στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν. Εμμέσως ή αμέσως, η κυβέρνηση κατηγορεί τις ΗΠΑ πως εξοπλίζει τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας.
Η τρομοκρατική επίθεση τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στο «Reina», το πιο «in» κοσμικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, από έναν τζιχαντιστή που έσπειρε το θάνατο (σκότωσε 39 ανθρώπους, οι περισσότεροι τουρίστες από τις χώρες του Κόλπου) έρχεται να προστεθεί στα πολλά τρομοκρατικά πλήγματα μιας χρονιάς αίματος για την Τουρκία αλλά και στον εσωτερικό εμφύλιο που έχει ξεκινήσει άτυπα με τους Κούρδους και συνεχώς κλιμακώνεται. Η κατάσταση, όπως την αντιμετωπίζει η τουρκική εξουσία, οδηγεί σε πολιτική και κοινωνική πόλωση. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση πως στηρίζει τους τζιχαντιστές στέλνοντας όπλα στη Συρία, στις ομάδες που συμπλέουν με το ISIS και την οργάνωση Αλ Νούσρα.
Μέχρι την Πέμπτη που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι τουρκικές Αρχές δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν το μακελάρη, που προκάλεσε το θάνατο στο κλαμπ, φωνάζοντας συνθήματα κατά του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς, που είναι εορτή των «απίστων» και των «αποστατών»! Ο τουρκικός Τύπος ανέφερε -βασιζόμενος σε πηγές των Αρχών- ότι ο μακελάρης διέφυγε σχεδόν αμέσως και κρυβόταν σε κάποιο ελληνικό νησί, με εμφανή την πρόθεση να εμπλακεί η Ελλάδα στο κυνήγι των τζιχαντιστών.
«Η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά πως το χτύπημα της Πρωτοχρονιάς είναι έργο των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονταν στην Τουρκία. Με την πίεση του τουρκικού στρατού οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απομακρυνθεί και το Χαλέπι εκκενώθηκε μετά τη συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας. Οι ΗΠΑ έμειναν εκτός. Υπάρχει η εκτίμηση πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα του PKK στην Καισαρεία και στο Μπεσίκτας, η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη από την τρομοκρατική οργάνωση FETÖ και η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο “Reina” δεν είναι άσχετα από τις εξελίξεις», αναφέρει ο πολιτικός σχολιαστής Αμντουλκαντίρ Σελβί στην εφημερίδα «Hürriyet». Ουσιαστικά, ο αρθρογράφος ρίχνει πολλές ευθύνες των τρομοκρατικών αυτών χτυπημάτων στις ΗΠΑ, χωρίς βέβαια να τις τεκμηριώνει. Μεταφέρει τον αντιαμερικανικό αέρα που πνέει στην Τουρκία μετά τη σύσφιγξη των σχέσεων της Αγκυρας με τη Μόσχα.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Η συριακή κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο της απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Με το ξέσπασμα των μαχών στην Συρία, η Αγκυρα έδωσε κάθε στήριξη στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, καθώς στόχος ήταν η ανατροπή του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Ομως, ο Ασαντ, παρά τις ήττες του, έμεινε στην εξουσία και με την παρέμβαση της Ρωσίας το Χαλέπι ανακαταλήφθηκε από τις καθεστωτικές συριακές δυνάμεις, από τη Ρωσία και το Ιράν. Προκειμένου να εμποδίσει τη δημιουργία μιας ενιαίας κουρδικής ζώνης στη Βόρεια Συρία, η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία και επιτέθηκε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που ελέγχει την πόλη Αλ Μπαμπ. Για να το κάνει, όμως, αυτό ήρθε σε συμφωνία με Μόσχα και Τεχεράνη και έκοψε κάθε βοήθεια προς τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό, λοιπόν, τώρα, οι μαχητές της Αλ Νούσρα και όσοι άλλοι ελάμβαναν τουρκική βοήθεια θεωρούν πως «προδόθηκαν» από τον Ερντογάν που τους στήριζε μέχρι να έρθει σε συμφωνία με τον Πούτιν.
Η παλαιά πολιτική της Τουρκίας στη Συρία έληξε στις 24 Νοεμβρίου του 2015 με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Και η νέα πολιτική της στο Συριακό ξεκίνησε μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ και τη Ρωσία τον Ιούλιο του 2016. Παρά τις απειλές, η Αγκυρα δεν έβλεπε το Ισλαμικό Κράτος ως σημαντική απειλή όπως το PKK και την τρομοκρατική οργάνωση FETÖ. Τώρα, πλέον, το Ισλαμικό Κράτος για την Αγκυρα είναι απειλή, όπως οι υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές.
Ελπίζει στον Τραμπ
Η τουρκική κυβέρνηση αναμένει την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ για να διεκδικήσει την αλλαγή της πολιτικής της Ουάσιγκτον και σε σχέση με τους Κούρδους αλλά και στο θέμα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και καταζητείται στην Τουρκία ως ο «υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του λαού».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε επανειλημμένα πως «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεργάζονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις (εννοώντας σαφώς τους Κούρδους της Συρίας)… Αν δεν αλλάξει πολιτική, εμείς θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν αυτή τη γελοιότητα»! Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η ανορθόδοξη συμμαχία ανάμεσα σε Μόσχα, Αγκυρα και Τεχεράνη, που έχει δημιουργηθεί, αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Υπαρκτός ο κίνδυνος εμφύλιου πολέμου
Αυτό που προβληματίζει πολλούς στην Τουρκία είναι η στήριξη των χτυπημάτων του Ισλαμικού Κράτους. «Θυμόμαστε τις (παλαιότερες) δημοσκοπήσεις που έφεραν το 8% των Τούρκων να δηλώνει συμπάθεια στο Ισλαμικό Κράτος, όταν αυτό δημοσίευε βίντεο αποκεφαλισμού ανθρώπων», αναφέρει ο Μουράτ Γετκίν στη «Ηürriyet». «Τα θεωρητικά μυαλά της Αγκυρας έβλεπαν μόνο τους Μουσουλμάνους Αδελφούς στη Συρία και πίστευαν πως αυτοί θα ανατρέψουν τον Ασαντ. Δεν μπόρεσαν να δουν πως οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί διαλύθηκαν στη Συρία όταν ανατράπηκαν με πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Δεν κατάλαβαν πως όλοι αυτοί μπήκαν στην Αλ Νούσρα και στο Ισλαμικό Κράτος. Η Αγκυρα δεν το είδε», προσθέτει ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής της τουρκικής εφημερίδας.
Η τουρκική εφημερίδα «Sabah» προειδοποιεί εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος εμφύλιου πολέμου στην Τουρκία! Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Αχμέτ Χακάν της εφημερίδας «Ηürriyet», «το Ισλαμικό Κράτος, το PKK, το HDP, το FETÖ (του Γκιουλέν), οι αριστερές οργανώσεις, οι κεμαλιστές, ακόμα και η εφημερίδα μας, προσπαθούν να προκαλέσουν όλοι μαζί έναν εμφύλιο πόλεμο. Δηλαδή όλοι είναι εχθροί… Ουσιαστικά, αυτοί προκαλούν το διχασμό».
Καταρρέει ο τουρισμός της χώρας, «μαύρες» οι προβλέψεις για το 2017
Οσο πληθαίνουν οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία, και μάλιστα στις μεγάλες πόλεις -κυρίως, δε, στην Κωνσταντινούπολη- τόσο αυξάνονται οι ακυρώσεις στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της χώρας, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2016 η πτώση στις αφίξεις τουριστών έφτασε το 35%. Οι τουριστικοί πράκτορες μιλούν για μείωση που ξεπερνά το 45%, ενώ μετά τα χτυπήματα του Δεκεμβρίου καταγράφεται περαιτέρω μείωση, που φθάνει στο 55%. Πάντως, για το μήνα Νοέμβριο, η μείωση στις αφίξεις των Γερμανών τουριστών έφτασε στο 45%, από τη Μεγάλη Βρετανία το 34,7% και από τη Γαλλία το 31%. Από τις ΗΠΑ η μείωση ξεπέρασε το 48% -δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει πολλές ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα-, από την Ιαπωνία το 60% και από τη Ρωσία το 35%.
Συνολικά, η Τουρκία, τους πρώτους 11 μήνες του έτους, είχε λιγότερες αφίξεις 10,7 εκατομμυρίων τουριστών, ενώ με τα χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη, στο γήπεδο της Μπεσίκτας τον περασμένο μήνα και στο κλαμπ «Reina», η κατάσταση του τουρκικού τουρισμού το 2017 αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Οι ενώσεις τουριστικών πρακτόρων μιλούν για μαζικές απολύσεις σε ξενοδοχεία και σε γραφεία τουρισμού, γεγονός που σίγουρα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την τουρκική οικονομία -η οποία ήδη παρουσιάζει ύφεση, για πρώτη φορά μετά το 2009. Η Τουρκία ήδη μετρά 500.000 περισσότερους ανέργους σε σχέση με το 2015. Το ποσοστό ανεργίας στο 11,3% είναι το υψηλότερο των 8 τελευταίων ετών!
Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν υποσχόταν βελτίωση της κατάστασης με την ελπίδα της άφιξης των Ρώσων τουριστών όμως η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα, τον Δεκέμβριο, έχει εξαφανίσει κάθε ελπίδα. Οι μόνες χώρες που έστειλαν περισσότερους τουρίστες στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα είναι η Ουκρανία με 49,5%, η Σαουδική Αραβία 17,8% και η Γεωργία με 16%.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής