Με βασικό το θέμα της ασφάλειας – καθεστώτος εγγυήσεων – κατοχικών στρατευμάτων, δηλαδή με μια ατζέντα που αφορά άμεσα την Ελλάδα, ξεκινάει στην Ελβετία, τη Δευτέρα, η Διάσκεψη για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα, όμως, εξακολουθούν να υφίστανται οι διαφορές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς σε όλα τα μεγάλα κεφάλαια.
Την ίδια στιγμή, σε ρόλο «λαγού» της Αγκυρας, ο ψευτοπρωθυπουργός των Κατεχομένων σπεύδει να προαναγγείλει πως σε περίπτωση αποτυχίας της Διάσκεψης υπάρχει και «Plan B», το οποίο μάλιστα «θα αποφασίσουν οι Τουρκοκύπριοι μαζί με την Τουρκία». Κάτι που αποτελεί ευθεία απειλή για «προσάρτηση» των Κατεχομένων από την Τουρκία.
Ως προς το διαδικαστικό, οι συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ αρχίζουν στις 9 Ιανουαρίου και εφόσον Λευκωσία και Κατεχόμενα «τα βρουν», τότε στις 12 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη, προκειμένου να «σφραγιστεί» η συμφωνία. Ως προς τους μετέχοντες, ο Μπαρθ Αϊντα, απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εξέφρασε την «ισχυρή αίσθησή» του ότι θα παραβρεθούν οι Τσίπρας και Ερντογάν. Στη διατύπωση αυτής της άποψης προέβη μετά τις τουρκικές παλινωδίες. Ενώ εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωνε εδώ και καιρό ότι ο ίδιος θα παραστεί, τις τελευταίες ημέρες η Αγκυρα «διέρρεε» πως μπορεί να μην πάει. Πάντως, στην περίπτωση εκπροσώπησης της Ελλάδας και της Τουρκίας σε επίπεδο κορυφής, δεν αποκλείεται συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στις 11 Ιανουαρίου.
Επίσης, στην περίπτωση επιτυχούς έκβασης των δικοινοτικών συνομιλιών, στις 12 του μηνός, παρών στη διάσκεψη θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτιέρες.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής