Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ο Ιρανός επίτιμος ταξίαρχος της IRGC, δηλαδή της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, και «αρχιτέκτονας» του ιρανικού «Σχεδίου Μανχάταν», δολοφονήθηκε πιθανότατα από πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας MOSSAD, χωρίς να αποκλείεται και η εμπλοκή ντόπιων αντικαθεστωτικών.
Το προβληματικό και σκληροπυρηνικό ισλαμικό καθεστώς της χώρας έχει δεχθεί την τελευταία δεκαετία πολλά πλήγματα. Κυβερνο-ιοί τύπου stuxnet, δολοφονίες κορυφαίων πυρηνικών επιστημόνων, σαμποτάζ πυρηνικών εγκαταστάσεων και τοπικές εξεγέρσεις.
Ομως, μέσα στο 2020 τα χτυπήματα ήταν πολύ βαριά, ειδικά για την Επαναστατική Φρουρά του υποστρατήγου Σαλαμί και την πιο επίλεκτη δύναμή της, την ταξιαρχία AL QUDS/Ιεροσόλυμα, αφού στις αρχές Ιανουαρίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανικό drone έχασε τη ζωή του ο αρχηγός της εν λόγω ταξιαρχίας, υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, ενώ προ ημερών ο Ιρανός… Οπενχάιμερ, Μοχσέν Φαχιζαντέχ.
Απορίες
Μακελειό στη Νέα Ορλεάνη: Σε τρομοκρατική ενέργεια αποδίδεται η επίθεση που άφησε πίσω της τουλάχιστον δέκα νεκρούς
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Επειδή επί χρόνια ασχολούμαι με τα πυρηνικά/όπλα μαζικής καταστροφής προγράμματα του Ιράν, του Πακιστάν και της Βόρειας Κορέας, στην περίπτωση της φονικής ενέδρας στον Ιρανό επιστήμονα θα έθετα τα εξής: Ποιος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος; Ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός της δολοφονίας; Γιατί το φονικό χτύπημα έλαβε χώρα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της καλά σχεδιασμένης και επιχειρησιακά εκτελεσθείσας δολοφονίας; Πώς μπορεί και πότε το Ιράν να αντιδράσει; Ποιες επιλογές έχει το Ισραήλ;
Αυτοί που εκτέλεσαν τον Ιρανό φυσικό, προφανώς, στόχευαν στο να προκαλέσουν ζημιά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ενήργησαν δόλια σε τεράστιο βαθμό για να μην επιτρέψουν την επιστροφή των ΗΠΑ στο γνωστό πολυεθνικό πλαίσιο JCPOA, από το οποίο χωρίς ουσιαστικό λόγο αποχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Και, προφανώς, επιδιώκουν να ωθήσουν τους Αμερικανούς σε προληπτικές ενέργειες κατά τεσσάρων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ισως και κάποιοι να επιδίωκαν ότι με τη δολοφονία αυτή θα αποτρέψουν άλλους πυρηνικούς φυσικούς να συμμετάσχουν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όλες οι υποψίες πέφτουν στο Τελ Αβίβ.
Επιπτώσεις
Η δολοφονία έχει και θα έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό του Ιράν, στις εκατέρωθεν κατασκοπευτικές δραστηριότητες, στο ενδεχόμενο προληπτικού χτυπήματος, στην περιφερειακή ασφάλεια, στις σχέσεις της επόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στην Τεχεράνη, στην ασφάλεια διαφόρων αραβικών κρατών, στους μίνι πολέμους στη ζώνη του λυκόφωτος, στις πιθανές ανταποδοτικές ιρανικές ενέργειες, στις υπάρχουσες κυρώσεις των Αμερικανών στο Ιράν, στο πώς θα κινηθούν οι Ευρωπαίοι, αλλά και στις προσεχείς ενέργειες των συμμάχων του Ιράν σε Λίβανο με τη Χεζμπολάχ, με τους Χούθις στην Υεμένη, ως και με τις φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές στη Βαγδάτη και στο Νότιο Ιράκ (Βασόρα-Ζουμπάιρ-Νασιρίγια).
Η κατάσταση σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και θα προστεθούν νέες εστίες έντασης με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής και όχι μόνο. Και ας ληφθεί υπόψη ότι σε έξι μήνες το Ιράν έχει προεδρικές εκλογές, με τους υπερσυντηρητικούς να κυριαρχούν…
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής