Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι ο Μανσούρ σκοτώθηκε στην επίθεση αυτή και το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο Μανσούρ σχεδίαζε επιθέσεις που έθεταν «συγκεκριμένες» και «άμεσες απειλές» για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Σήμερα ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Τσόντρι Νισάρ Αλί Χαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το άψυχο σώμα που βρέθηκε κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν ήταν απανθρακωμένο σε βαθμό που η αναγνώρισή του ήταν αδύνατη και πρόσθεσε ότι ελήφθησαν δείγματα DNA από το πτώμα και θα συγκριθούν με αυτά ενός συγγενή του επικεφαλής των Ταλιμπάν, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτοβούλως και ζήτησε να του παραδοθεί η σορός για να ταφεί.
«Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν μπορεί να ανακοινώσει κάτι χωρίς επιστημονική και νομική βάση», δήλωσε ο Χαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Δεν κατονόμασε τον συγγενή.
Παράλληλα ο Χαν επέκρινε τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον για την επιδρομή του UAV, σύμφωνα με τις οποίες το πλήγμα του οποίου έγινε μεν στο έδαφος του Πακιστάν αλλά από τον εναέριο χώρο μιας άλλης χώρας και ήταν δικαιολογημένο επειδή ο Μανσούρ σχεδίαζε επιθέσεις.
«Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως όποιος αποτελεί απειλή για αυτές θα στοχοθετείται όπου κι αν βρίσκεται, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Πακιστάν-ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Χαν και διευκρίνισε ότι θα ληφθούν αποφάσεις μόλις ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ επιστρέψει από το εξωτερικό.
Όπως επισήμαναν Πακιστανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν είχε ταξιδέψει απρόσκοπτα σχεδόν 40 φορές στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας ένα πλαστό πακιστανικό διαβατήριο.
Ορισμένοι στις ΗΠΑ κατηγορούν το Πακιστάν πως επιτρέπει στους ηγέτες των Αφγανών Ταλιμπάν να χρησιμοποιούν το πακιστανικό έδαφος ως καταφύγιο, κάτι το οποίο το Ισλαμαμπάντ αρνείται.
Ο Μανσούρ, που φέρεται ότι σκοτώθηκε στην επιδρομή που εξαπολύθηκε το Σάββατο, ταξίδευε οδικώς στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, έφερε πάνω του ένα διαβατήριο και μια πακιστανική ταυτότητα με το όνομα “Μουχάμαντ Ουάλι”, ανέφεραν πακιστανοί αξιωματούχοι.
«Ο Ουάλι ταξίδεψε 37 φορές, κυρίως μεταξύ Ντουμπάι και Καράτσι την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως το πλαστό διαβατήριο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006.
Ένας άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία, τονίζοντας πως ο Μανσούρ ταξίδεψε στο Ιράν την 25η Απριλίου και επέστρεψε την ημέρα που σκοτώθηκε. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι ο Μανσούρ επισκέφτηκε το Ιράν αυτές τις ημερομηνίες.