Η μία μετά την άλλη, όλες οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα που θυμίζουν τον ζοφερό Μάρτιο, όταν πάγωσε ο χρόνος σε όλο τον πλανήτη. Το Σάββατο, η «γηραιά ήπειρος» έφτασε τα 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μετά τον Ιανουάριο.
Απρόθυμα και εν μέσω έντονου πολιτικού διχασμού εντός του Συντηρητικού κόμματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο εθνικό «λοκντάουν» στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει αδυσώπητα τη χώρα. Σε μια προσπάθεια να «σώσει τα Χριστούγεννα» και έπειτα από έντονες πιέσεις από την επιστημονική κοινότητα, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τεσσάρων εβδομάδων που θα τεθούν σε εφαρμογή την Πέμπτη. Ετσι, οι πολίτες θα πρέπει να περιοριστούν στο σπίτι -εκτός αν υπάρχει σημαντικός λόγος ή για να ασκηθούν-, κλείνουν παμπ, εστιατόρια και χώροι άθλησης, καταστήματα με μη αναγκαία προϊόντα, όχι όμως σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως μετά το τέλος της «μίνι» καραντίνας θα εισαχθεί και πάλι το σύστημα τριών βαθμίδων κινδύνου, ωστόσο ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ της 31ης Ιανουαρίου και της 31ης Οκτωβρίου 2020 καταγράφηκαν 1.011.660 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Εδώ και εβδομάδες, έπειτα από τη νέα έξαρση του ιού, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεχόταν πιέσεις, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από μέλη του κόμματός του και συμβούλους του για να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο ο Τζόνσον ήταν διστακτικός λόγω του κόστους στην οικονομία. Οι διαφορές στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος -κάποιοι ζητούσαν επιβολή καραντίνας κι άλλοι έκαναν λόγο για «απεγνωσμένα άδικη κίνηση»- δημιούργησαν ένα χαοτικό κλίμα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και στην επικοινωνιακή στρατηγική. Ομως στην απόφασή του πρωθυπουργού, που πριν από δέκα ημέρες χαρακτήρισε μια νέα καραντίνα «ύψιστο παραλογισμό», φαίνεται πως διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο η εισήγηση των επιστημόνων πως στην αρχή του Δεκεμβρίου το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει χωρίς τη λήψη μέτρων.
Ο Τζόνσον και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα των Συστημάτων Υγείας χωρίς να βάλουν στον πάγο τις οικονομίες των χωρών τους.
Ηδη, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία έχουν ανακοινώσει μέτρα «λουκέτου» και ακολουθούν κι άλλες χώρες που κατεβάζουν ρολά για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε την επιβολή νέων περιορισμών από σήμερα. Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, τα καταστήματα που δεν έχουν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν και θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή, στο σπίτι, θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο, σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα, η τηλεργασία είναι υποχρεωτική όπου δύναται και ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας 12-5, ωστόσο τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά. Επιπλέον, η χώρα εγκαινίασε τη συνεργασία για τη διακομιδή ασθενών με κορονοϊό μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Βαντενμπρούκε, η χώρα άρχισε να στέλνει ασθενείς με κορονοϊό στη Γερμανία λόγω του συνωστισμού στα νοσοκομεία της χώρας.
Στην Αυστρία, η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την επιβολή νέας καραντίνας, ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα σε μια χώρα που αντιμετώπισε επιτυχώς το αρχικό πανδημικό κύμα. Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο Τρίτη και θα διαρκέσουν ως το τέλος του μήνα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ ως τις 6 το πρωί, τηλεκπαίδευση στη δευτεροβάθμια και ανώτατη εκπαίδευση, κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, καθώς και χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Σε νέο «μίνι» λοκντάουν μπαίνει από την Πέμπτη και η Πορτογαλία, καθώς οι πολίτες σε 121 δήμους (περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι) θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να επιλέξουν την τηλεργασία όπου δύναται, ενώ τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Σε νέο πακέτο μέτρων, όχι όμως ολική καραντίνα, προσανατολίζεται η Ιταλία μετά τις εισηγήσεις που κατέθεσαν οι επικεφαλής περιφερειών στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Οι περιφερειάρχες Λομβαρδίας, Πιεμόντε και Λιγουρίας ζήτησαν τον περιορισμό όσο είναι δυνατόν των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 70 ετών και ενίσχυση της φροντίδας στο σπίτι. Αναφορικά με τα σχολεία και το πιθανό κλείσιμό τους, προτάθηκε η λήψη αποφάσεων ανά περιοχή ανάλογα με το ρυθμό μεταδοτικότητας. Το δεύτερο πανδημικό κύμα -σε αντίθεση με το πρώτο- έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού, η οποία μειώθηκε κατά επτά μονάδες τον Οκτώβριο στο 58%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Ipsos» για λογαριασμό της εφημερίδας «Corriere della Sera».
ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Εν τω μεταξύ, άλλο ένα αισιόδοξο νέο έρχεται από την επιστημονική κοινότητα που αναζητεί ένα θαυματουργό εμβόλιο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου «BriLife», το οποίο αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό θα διανεμηθεί στο ευρύ κοινό στο τέλος του επόμενου καλοκαιριού.
His name was Connery, Sean Connery: Όσα δεν ξέρατε για τον θρυλικό Σον Κόνερι
Δύο μήνες προθεσμία για σύνταξη πριν τα 62 [παραδείγματα & πίνακες με τα όρια ηλικίας και τα ποσά]
Έπεσε από την… Ακρόπολη ο ΣΥΡΙΖΑ – Η δήθεν ευαισθησία που ήταν κατάφωρη προσβολή των ΑμεΑ
Διαρροή-βόμβα για το «The Bachelor»: Ο Βασιλάκος παντρεύεται αυτή που δεν φαντάζεστε!
Από την έντυπη έκδοση