Περίπου 80.000 τάρανδοι της ρωσικής Σιβηρίας πέθαναν από την πείνα μέσα στην προηγούμενη δεκαετία επειδή οι λειχήνες που αποτελούν την κύρια τροφή τους καλύφθηκαν από ένα αδιαπέραστο στρώμα πάγου. Παράλληλα Ρώσοι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι μόνο τον Νοέμβριο του 2013 χάθηκαν από την ίδια αιτία κάπου 61.000 ζώα – σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη σιβηριανή χερσόνησο Γιαμάλ. Εκ πρώτης όψεως το φαινόμενο μοιάζει αντιφατικό, αλλά έχει την εξήγησή του. Η υπερθέρμανση της υφηλίου μείωσε τις χιονοπτώσεις και πολλαπλασίασε τις βροχές στον Αρκτικό Κύκλο. Ετσι το νερό μετατράπηκε σε πάγο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και το κυρίως γεύμα των ταράνδων εγκλωβίστηκε σε ένα άθραυστο ψυγείο.
Ενώ όμως στη βόρεια Σιβηρία η έλλειψη τροφής εξοντώνει τους ταράνδους, στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σαάρμπαλντ, που βρίσκεται περίπου στο ίδιο γεωγραφικό μήκος, παρατηρήθηκε ένα διαφορετικό φαινόμενο. Εκεί οι τάρανδοι δεν αποδεκατίστηκαν, αλλά άρχισαν να… αδυνατίζουν για να προσαρμοστούν στη λιτότητα που τους επέβαλε η φύση.
Ομάδα ερευνητών υπό τον Τζέιμς Αλτον, του Ινστιτούτου «Τζέιμς Χάτον» της Σκωτίας, ζύγισαν επανειλημμένα τους νορβηγικούς ταράνδους σε μια περίοδο 16 χρόνων και ανακάλυψαν ότι το μέσο βάρος των ζώων μειώθηκε κατά 12%!
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Για την ακρίβεια η μελέτη έδειξε πως το μέσο βάρος ενός ενήλικου ζώου στο αρχιπέλαγος Σβάρμπαλντ έπεσε από 55 σε 48 κιλά τη φετινή χρονιά, μέσα σε λιγότερο από μια εικοσαετία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου