Η πρόεδρος της περιφέρειας Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο είπε σήμερα ότι οι κάτοικοι έξι βαριά πληγεισών συνοικιών δεν θα μπορούν να εξέλθουν της περιοχής τους, παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως να πάνε στη δουλειά τους, στον γιατρό ή τα παιδιά τους στο σχολείο. Αντιθέτως, θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα μέσα στη συνοικία.
Με τον ίδιο τρόπο, η είσοδος στις περιοχές αυτές, εκτός για λόγους έκτακτης ανάγκης, θα απαγορευτεί.
Με πάνω από 620.000 κρούσματα, η Ισπανία έχει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων Covid-19 στη δυτική Ευρώπη.
Οι κάτοικοι των φτωχότερων συνοικιών της Μαδρίτης δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, στιγματισμένοι, ενώ εξέφρασαν φόβους ότι με τους νέους περιορισμούς θα χάσουν τα εισοδήματά τους.
Η Αγιούσο, η οποία δέχθηκε επικρίσεις αυτήν την εβδομάδα αφού είπε πως «ο τρόπος ζωής των μεταναστών» ευθύνεται εν μέρει για την αύξηση των κρουσμάτων, επισήμανε ότι οι συνοικίες αυτές επελέγησαν διότι τα επίπεδα μόλυνσης εκεί υπερέβησαν τα 1.000 ανά 100.000 κατοίκους.
«Πρέπει να αποφύγουμε το lockdown, πρέπει να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή», τόνισε η Αγιούσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι στιγμή να περιορίσουμε όλους τους πολίτες, αλλά να εφαρμόσουμε μέτρα σε περιοχή που έχουμε απόλυτα ταυτοποιήσει».
Η πρόσβαση σε πάρκα και δημόσιους χώρους θα περιοριστεί επίσης, στις συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 άνθρωποι και οι εμπορικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ στις πληγείσες περιοχές.
Το χάσμα μεταξύ των φτωχότερων και των ευπορότερων περιοχών βρίσκεται στην καρδιά μιας έντονης διαμάχης στην Ισπανία σχετικά με το πώς θα αναχαιτιστεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.
Οι περιορισμοί θα επηρεάσουν τη Βαγιέκας, μια συνοικία στο νότιο τμήμα της ισπανικής πρωτεύουσας με χαμηλά εισοδήματα και μεγάλο πληθυσμό μεταναστών, που κατέγραψε ένας από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων στη Μαδρίτη. Οι αριθμοί κρουσμάτων είναι εκεί εξαπλάσιοι σε σύγκριση με το Τσαμπερί, μία από τις πλουσιότερες συνοικίες στο βόρειο τμήμα.
Το σύστημα υγείας «έχει παραλύσει εδώ, μας έχουν να περιμένουμε, συνωστισμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, ουρές σχηματίζονται παντού», κατήγγειλε η Μαρί Παθ Γκονθάλεθ.
«Μας έχουν εγκαταλείψει… Μας έχουν αφήσει στα χέρια του Θεού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr