Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ανάλυση που υπογράφει ο καθηγητής Ιστορίας του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέιλ, Άλαν Μίκαϊλ, γιατί λόγω αυτού του θαυμασμού ακολουθεί παρόμοια πολιτική που στόχο έχει να καταδείξει το ισλαμικό του όραμα.
Το δημοσίευμα ξεκινά με αναφορά στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, των εξαγγελιών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αλλά και την υποδοχή της Χαμάς στην Άγκυρα, όλες δηλαδή τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις Ερντογάν, που αναδεικνύουν το μεγαλοϊδεατισμό του και τη στροφή προς μια νέο-οθωμανική κατεύθυνση.
«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας για ολόκληρο τον κόσμο»
«Η επαναφορά του Ισλάμ στο εσωτερικό συνδέεται με την διασφάλιση φυσικών πόρων και την επιβολή της δύναμης της Τουρκίας στο εξωτερικό, όπως συνδέεται με και με την καταπίεση στο εσωτερικό. Όλες αυτές οι κινήσεις αναδεικνύουν το ισλαμικό όραμα του Ερντογάν. Οι δημοκρατικοί πολίτες της Τουρκία, της Μέσης Ανατολής αλλά και όλου του κόσμου θα πρέπει να ανησυχούν με αυτές τις κινήσεις» τονίζει ο καθηγητής.
Όπως αναφέρει ο Άλαν Μίκαϊλ, για να μπορέσει κάποιος να κατανοήσει κανείς την προσπάθεια «αναβίωσης» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον Ερντογάν θα πρέπει πρώτα να αναλογιστεί ποιον σουλτάνο έχει ως πρότυπο. Και όπως εξηγεί παρακάτω, αυτός είναι ο σουλτάνος Σελίμ ο Α΄, στα χρόνια του οποίου η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξελίχθηκε από μια περιφερειακή δύναμη, σε παγκόσμια αυτοκρατορία.
Αυτή η προσπάθεια να παρουσιάσει τον εαυτό του ως Σουλτάνο, θα πρέπει να μας κρατάει σε εγρήγορση και ο εναγκαλισμό του οράματος του Σελίμ από τον Ερντογάν είναι άκρως επικίνδυνος εξηγεί ο καθηγητής.
«Η αναπαραγωγή ενός πολιτικού προγράμματος παρόμοιο με αυτό του σουλτάνου Σελίμ Α’ αποτελεί επικίνδυνη προοπτική για την Τουρκία, την Ανατολική Μεσόγειο και όλον τον κόσμο. Για να μπορέσει ο Ερντογάν να κάνει την Τουρκία ξανά Οθωμανική Αυτοκρατορία θα πρέπει να ασκήσει το είδος της βίας, της λογοκρισίας και της βιτριολικής συμπεριφοράς που έχει δείξει ο Ερντογάν ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει» αναφέρεται στο άρθρο.
«Το όραμα αυτό οδήγησε σε πολέμους, στην απόπειρα εξαφάνισης εθνικών μειονοτήτων και στο μονοπώλιο των παγκόσμιων οικονομικών πηγών. Ο Τούρκος Πρόεδρος στην προσπάθειά του να μονοπωλήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου γύρω από τη χώρα του, έχει κάνει πολεμικές εξορμήσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη. Παράλληλα στο εσωτερικό καταδιώκει τις κοινότητες των σιιτών, των Κούρδων, των Χριστιανών, των δημοσιογράφων, των γυναικών και των αριστερών», τονίζει ο Άλαν Μίκαϊλ.
«Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος από τους ηγέτες της σύγχρονης Τουρκίας που έχει αγκαλιάσει την σιλαμική κληρονομιά και το οθωμανικό παρελθόν σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που έκαναν στροφή προς τη Δύση στην προσπάθειά τους να δείξουν ένα πιο κοσμικό πρόσωπο της Τουρκικής Δημοκρατίας», καταλήγει στον ανάλυσή του ο καθηγητής του Γέιλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr