Η συγκεκριμένη ενέργεια προωθήθηκε και έγινε με τη συνδρομή και εμπλοκή των Αμερικανών και ανοίγει «νέα κεφάλαια» στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα στη Μεσόγειο. Για την Ελλάδα και την Κύπρο, πάντως, υπάρχουν «ευκαιρίες» που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενεργειακή και στρατιωτική ασφάλειά μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
› ΠΡΩΤΟΝ: Επί του παρόντος σχολίασαν θετικά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ το Σουλτανάτο του Ομάν, το Εμιράτο του Μπαχρέιν (ένθερμα), ενώ η Αίγυπτος, που από το 1979 έχει διπλωματικές σχέσεις καθώς και η Ιορδανία από το 1994 με το Ισραήλ, υποστήριξαν τη συγκεκριμένη κίνηση. Σημειώνω ότι όταν ο Τραμπ παρουσίασε το μεγαλεπήβολο, αλλά τελικά ανεφάρμοστο σχέδιό του για το Παλαιστινιακό, το «παρών» έδωσαν στον Λευκό Οίκο οι πρέσβεις των ΗΑΕ, του Ομάν και του Μπαχρέιν. Για πολλές αραβικές χώρες -βάσει της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του 2002- θα πρέπει να επιλυθεί πρώτα το Παλαιστινιακό και μετά να συναφθούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
› ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Κατά της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ είναι η Τουρκία, η Σομαλία, το Κατάρ, το Ιράν, το Πακιστάν, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Χαμάς, η λιβανέζικη σιιτική εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, η νόμιμη κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη, το Ιράκ ως και οι Χούθις στην Υεμένη.
› ΤΡΙΤΟΝ: Στις περιπτώσεις της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Τελ Αβίβ ακολούθησαν δραματικές πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις και συμβάντα. Η μεν Αίγυπτος, ύστερα από σειρά ανεπιτυχών πολέμων και αλλαγή στρατοπέδου από το σοβιετικό στο αμερικανικό, ενώ η Ιορδανία ύστερα από υψηλόβαθμες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου στο Ιράκ καθώς και πολύ σοβαρές εξελίξεις σε Δυτική Οχθη και Γάζα.
› ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Επειδή πλησιάζουμε στην μετα-Αμπάς εποχή στον παλαιστινιακό πολιτικό χώρο, δεν αποκλείεται ο κάποτε ισχυρός άνδρας των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, ο Μοχαμέτ Νταχλάν, να διαδραματίσει (αν και υπάρχουν δυσκολίες) σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Επίσης, μεταξύ Εμιράτων και Ισραήλ θα προωθηθεί πλέον συνεργασία σε θέματα εξοπλιστικά, ανταλλαγής πληροφοριών, παρακολούθησης των ιρανικών πυρηνικών και πυραυλικών δραστηριοτήτων, ενώ τα Εμιράτα θα έχουν πρόσβαση σε αμερικανική τεχνογνωσία σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη κ.ά. Επί του παρόντος το Ισραήλ εμμένει στη θέση ότι το Αμπου Ντάμπι δεν μπορεί να αγοράσει αεροσκάφη F-35, αλλά στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο. Πάντως, η Τουρκία «στοχοποιεί» τα Εμιράτα και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, που επεσήμανε ότι «θα πληρωθούν οι λογαριασμοί των Εμιράτων για τα όσα έχουν κάνει σε Ιράκ, Συρία, Υεμένη, Σομαλία και Λιβύη».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
› ΠΕΜΠΤΟΝ: Στη Λιβύη είναι βέβαιο ότι θα συγκρουστούν τα συμφέροντα Τουρκίας, Κατάρ, Ιταλίας και Αλγερίας με τα συμφέροντα των ΗΑΕ, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, ειδικά για τον Eastmed. Η Τουρκία προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της, που είναι με το Ιράν και το Πακιστάν, με στολίσκους αυτών των δύο κρατών να έρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στους επόμενους μήνες για ασκήσεις (ειδικά το δεύτερο). Η Ανατολική Μεσόγειος θα φορτιστεί ακόμα πιο πολύ. Η περαιτέρω σύγκλιση της Αγκυρας με την Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ θα φέρει την Τουρκία ακόμα πιο κοντά σε πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα, με σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα.
› ΕΚΤΟΝ: Τα ΗΑΕ, όπως και το Ισραήλ, συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ. Τα ΗΑΕ είχαν στείλει δύναμη στο Κόσοβο στο πλαίσιο της KFOR καθώς και στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της τότε νατοϊκής (επίσης) ISAF. Το Ισραήλ συνεργάζεται με τους Αμερικανούς της Ευρωπαϊκής Διοίκησης στη Στουτγάρδη καθώς και με τη Νατοϊκή Διοίκηση στη Νάπολη σε θέματα ναυτικής συνεργασίας. Επιπλέον, στη Λιβύη, όπου τα ΗΑΕ υποστηρίζουν με όλα τα μέσα τον πολέμαρχο Χαφτάρ, στην Ανατολική Λιβύη, δεν αποκλείεται οι Ισραηλινοί να εκπαιδεύσουν ορισμένες ειδικές δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής.
› ΕΒΔΟΜΟΝ: Για την Ελλάδα παρουσιάζονται ευκαιρίες αφού ήδη ισραηλινά αεροσκάφη καθώς και από τα Εμιράτα συμμετέχουν στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» που διεξάγεται κάθε χρόνο. Προφανώς -όπως μου έλεγαν στελέχη των Εμιράτων- για αυτούς είναι πάρα πολύ μεγάλης στρατηγικής αξίας η Κύπρος και η Κρήτη, άρα θα μπορούσαν να υπάρξουν εκατέρωθεν επωφελείς συμφωνίες. Τα Εμιράτα έχουν ένα πολύ καλό δίκτυο πληροφοριών στα Βαλκάνια, με προεξάρχουσα περιοχή τη Σερβία. Τα Εμιράτα ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα μπορεί να συνδράμει στις ενεργειακές μας ανάγκες στο μέλλον. Επίσης, ελληνικά αεροσκάφη θα μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικής φύσης ασκήσεις στον Κόλπο και να χρησιμοποιούν τη βάση Αλ Ντάφρα. Δεδομένης της τουρκικής παρουσίας στο Κατάρ, η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τη γαλλική βάση στο Αμπου Ντάμπι.
› ΟΓΔΟΟΝ: Η σύγκλιση στον διπλωματικό τομέα των ΗΑΕ με το Ισραήλ δεν θα είναι εύκολη. Ομως, πέραν των ιδιαίτερα πολύπλοκων γεωπολιτικών, γεωοικονομικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων, προσφέρονται και ευκαιρίες. Εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε ενισχυμένο στρατιωτικό γραφείο στην πρεσβεία μας στο Αμπου Ντάμπι, καθώς και να συγκεντρώνουμε πολύμορφες και λίαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Παράλληλα, θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι ασκήσεις ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ για την αντιμετώπιση της κυβερνοτρομοκρατίας ενώ με προσεκτικούς χειρισμούς θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο σοβαρή, αξιόπιστη και ρεαλιστική παρουσία στην Μέση Ανατολή.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr