Ουσιαστικά, η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν συζητάει πια το ενδεχόμενο διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, καθώς ο Ερντογάν πιστεύει πως η Ελλάδα με τη συμφωνία της με την Αίγυπτο παραβίασε την άτυπη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση της Μέρκελ.
Ομως, η γειτονική χώρα θέλει μια σύνοδο όπου να συζητήσουν όλες οι χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς δεν την αναγνωρίζει, και με κάθε ευκαιρία Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πως η Λευκωσία θα πρέπει να φτάσει πρώτα σε συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους. Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να παγώσει με αυτόν τον τρόπο και η κύρωση της συμφωνίας Αιγύπτου – Ελλάδας για καθορισμό υφαλοκρηπίδας.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ηδη στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο υπάρχουν αναφορές προς αυτή την κατεύθυνση. Η «Sabah» αναφέρει πως μετά το κάλεσμα του Ερντογάν για σύνοδο για τη Μεσόγειο, αυτή την εβδομάδα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τη Μέρκελ. Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου.
Η εφημερίδα «Yeni Safak» αναφέρει πως η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη λύση στη Μεσόγειο με τη συνάντηση όλων των χωρών της περιοχής. Ομως, είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση.
Πριν από τρεις ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει πως «εμείς λέμε σε όλες οι χώρες της Μεσογείου να συναντηθούμε, να βρούμε μια φόρμουλα που να προστατεύει τα συμφέροντα όλων και να είναι αποδεκτή από όλους. Οσοι κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το κάλεσμα της χώρας μας, με ενέργειες που ξεπερνούν το μπόι τους και με βήματα που δεν τους αρκεί η δύναμή τους, αμαυρώνουν το μέλλον της χώρας τους με τα δικά τους χέρια. Εμείς πάντα είμαστε υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών με δίκαιο τρόπο και είμαστε έτοιμοι. Μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική, εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδιά μας και στο μέτωπο και στη διπλωματία».
Πάντως, δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου αφού κατοχυρώσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της, όπως η ίδια υποστηρίζει, και το ταξίδι του «Ορούτς Ρέις» έχει αυτό το σκοπό.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ με μήνυμά του στο twitter υποστήριξε πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει ρίξει καλώδια και πραγματοποιεί έρευνες. «Βήμα βήμα Μεσόγειος. Το “Ορούτς Ρέις” ακτινογραφεί τις θάλασσές μας. Τα καλώδιά μας ποντίστηκαν στη θάλασσα για σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου σε μήκος 1.750 χιλιομέτρων. Καλό ταξίδι, να έχετε αυξημένη ενέργεια», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εφημερίδα «Sabah αναφέρει» πως «στην ανάκληση όλων των αδειών στο Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε η Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα πλοία του Ναυτικού από το Γκιολτζούκ (Προποντίδα) αναμένεται να μεταβούν στη Μεσόγειο. Αξίζει να αναφερθεί πως το «Ορούτς Ρέις» το συνοδεύουν μία φρεγάτα και τέσσερις κορβέτες.
Η Τουρκία όμως ανοίγει κι άλλα μέτωπα, όπως με το περιστατικό του σκάφους στη Ρόδο. Αναφερόμενος στο φερόμενο περιστατικό στη Ρόδο, κατά το οποίο τουρκικό σκάφος «δέχθηκε πυρά» από μέλη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως «στο πλαίσιο έκθεσης που λάβαμε από τη διοίκηση της Ακτοφυλακής μας, νομίζω για ένα σκάφος με αμερικανική σημαία…, οι ομάδες της Ακτοφυλακής μας παρενέβησαν στο περιστατικό, εισερχόμενες στα ελληνικά χωρικά ύδατα περίπου 2,5 μίλια. Οι φίλοι μας μας είπαν ότι υπάρχουν δύο τραυματισμένοι. Ηταν νυχτερινές ώρες και χρειάστηκε επείγουσα παρέμβαση. Συνεχίζεται έρευνα σχετικά με το περιστατικό. Η ελληνική πλευρά δεν κάνει μόνο αυτά τα είδη περιστατικών. Ξεκινά επίσης μια νέα διαδικασία στον κόσμο, βυθίζοντας, αδίστακτα, σκάφη μεταναστών», υποστήριξε ο ίδιος.
Σχεδόν ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Αθήνα πως κλείνει σχολεία της μειονότητας της Θράκης. «Τα τελευταία 25 χρόνια η Ελλάδα τερματίζει συστηματικά τις δραστηριότητες δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην “τουρκική μειονότητα” στη Δυτική Θράκη μέσω της “προσωρινής παύσης” χωρίς να συμβουλεύεται τη μειονότητα, υπό το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας στη χώρα και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών. Το τελευταίο παράδειγμα αυτού ήταν το κλείσιμο οκτώ επιπλέον δημοτικών σχολείων της μειονότητας. Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική της παραβίασης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών που ανήκουν στη μειονότητα, υπό διάφορα προσχήματα, που δεν είναι συμβατά με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης, και να ανοίξει εκ νέου τα προαναφερθέντα σχολεία», αναφέρει με τη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι πρωτοβουλίες μας ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα στη βάση της αμοιβαιότητας που θεμελίωσε η Συνθήκη της Λωζάννης», προσθέτει η Αγκυρα.
Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η Ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.
Οσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Ελληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών. Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει, άραγε, η τουρκική ηγεσία γιατί;», καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr