Μέλος του προσωπικού φέρεται να μολύνθηκε από κορωνοϊό αλλά ήταν ασυμπτωματικός και ο ιός μεταδόθηκε ταχύτατα στους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους. Οπως λένε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής Ελληνες της Μελβούρνης, ο ιός απλωνόταν για πέντε ημέρες ανεξέλεγκτα πριν οι υπεύθυνοι ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα να είναι ήδη αργά για πολλούς τρόφιμους. Θύματα έχουν καταγραφεί και στο γηροκομείο Epping Gardens που έχει Ελληνες ιδιοκτήτες.
Θυμός και πίκρα
Η οργή περισσεύει για τους συγγενείς των θυμάτων μεταξύ των οποίων ο Παντελής Μήτσης που έχασε τον πατέρα του Ηλία Μήτση, 90 ετών. Με καταγωγή από την Πλαγιά Κονίτσης, άφησε πίσω του την Ηπειρο και το παντοπωλείο που διατηρούσε στα Γιάννενα για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία, το 1965. Τη δεκαετία του ‘80 επέστρεψε για λίγα χρόνια στην Ελλάδα με την οικογένειά του αλλά τελικά επέλεξε να φύγει ξανά. Ο μοναχογιός του δεν κρύβει την πικρία του για το άδικο τέλος του πατέρα του που στη ζωή του δεν είχε σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται. «Είχαμε να τον δούμε 4 εβδομάδες γιατί απαγορεύονταν οι επισκέψεις. Μόνο με βιντεοκλήση τον είδαμε τρεις φορές. Δεν ήμασταν εκεί όταν έφευγε να του κρατήσουμε το χέρι και να του πούμε αντίο» λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Παντελής Μήτσης. Παράλληλα, καταγγέλλει ελλιπή μέτρα προστασίας και πάρτι που γίνονταν από το προσωπικό. «Εχουμε ήδη συγκεντρώσει στοιχεία ότι στο Epping Garden έγιναν δυο πάρτι πριν εκδηλωθούν τα κρούσματα, παρότι οι εκδηλώσεις απαγορεύονταν αυστηρά. Μετά την κηδεία θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δικαιωθεί η μνήμη του πατέρα μου» σημειώνει.
Πολλά τα θύματα
Ανάμεσα στα θύματα που θρηνεί η ελληνική κοινότητα είναι ο Γιάννης Δημητρίου και η Χρυσούλα Τρίμπου που φιλοξενούνταν στη Βασιλειάδα και η 81χρονη Μαρία Βασιλάκη, επίσης από τη Βασιλειάδα. Λίγες ημέρες αργότερα μάλιστα η οικογένεια του γιου της ηλικιωμένης Σπύρου Βασιλάκη διαπίστωσε ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό χωρίς η μόλυνση να σχετίζεται με τον οίκο ευγηρίας.
Συνολικά στα δύο γηροκομεία οι Ελληνες μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους πλησιάζουν τους 30 ενώ η έκρηξη κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει τη διαχείριση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως εξηγεί ο Σωτήρης Χατζημανώλης, διευθυντής σύνταξης της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος». «Στο γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής υπήρχαν πάνω από 130 τρόφιμοι και εργαζόμενοι. Μετά την εξάπλωση του ιού η δομή εκκενώθηκε και οι τρόφιμοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προσβληθεί από Covid-19. Η κατάσταση στη Μελβούρνη είναι πολύ δύσκολη, ζούμε σε καθεστώς φόβου» συμπληρώνει ο κ. Χατζημανώλης.
Τα τοπικά ομογενειακά μέσα έχουν πλημμυρίσει από φωτογραφίες θυμάτων και επιστολές συγγενών θυμάτων που απαιτούν να λάμψει η αλήθεια. Πολλοί καταγγέλλουν πως όταν κατάφεραν να επισκεφθούν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους στα γηροκομεία, τους βρήκαν σε άθλια κατάσταση, αφρόντιστους, αφυδατωμένους και ορισμένους να έχουν λιποθυμήσει ή να έχουν πέσει σε κώμα. «Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα θέλαμε στο γηροκομείο Βασιλειάδα, όπου είχαμε 139 κρούσματα. Πολλοί τρόφιμοι δεν είχαν τη φροντίδα που τους άξιζε και δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι όλα έγιναν καλά γιατί δεν έγιναν» είπε από την πλευρά του ο αρμόδιος ομοσπονδιακός υπουργός για τη φροντίδα ηλικιωμένων Ρίτσαρντ Κόλμπεκ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ
Βγήκε ο στρατός
Με μελανά χρώματα περιγράφει την καθημερινότητα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης (φωτό). «Σήμερα ήρθα για τελευταία ημέρα στο δικηγορικό μου γραφείο καθώς μας κλείνουν για έξι εβδομάδες.
Διακόσοι άνθρωποι που εργάζονται στην εταιρία θα πάνε σπίτι τους. Ολοι κλεινόμαστε στα σπίτια και βγαίνουμε μόνο μία φορά την ημέρα για αγορά τροφίμων ή άσκηση. Εχει βγει στους δρόμους ο στρατός και μας χτυπάνε την πόρτα να δουν ότι είμαστε μέσα γιατί έχει ξεφύγει η κατάσταση. Πριν από ενάμιση μήνα δεν είχαμε κανένα κρούσμα και τώρα έχουμε πάνω από 700 την ημέρα. Γι’ αυτό κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr