Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί για αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που «εκμεταλλεύονται τον φόβο». Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2020, η Interpol εντόπισε σχεδόν 907.000 ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 737 περιστατικά κακόβουλου λογισμικού και 48.000 επιβλαβείς συνδέσεις URL που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Αυτά τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την Ιντερπόλ σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απρίλιο και Μάϊο μεταξύ των 194 κρατών μελών της. Απάντησαν 48 χώρες: 42% στην Ευρώπη, 19% στην Ασία, 17% στην Αφρική, 12% στην Αμερική και 10% στη Μέση Ανατολή. Οι «ιδιωτικοί συνεργάτες», όπως εταιρείες ασφαλείας, επίσης παρείχαν πληροφορίες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναπτύσσουν και αυξάνουν τις επιθέσεις τους με ανησυχητικό ρυθμό, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την αβεβαιότητα που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Γιούργκεν Στοκ.
Εντοπίστηκαν διάφοροι τύποι επιθέσεων
Θρίλερ στο Καζακστάν: Αναφορές ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη μπορεί να χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά
«Η αυξανόμενη εξάρτηση του κόσμου από το διαδίκτυο δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες επιθέσεων, με πολλές επιχειρήσεις και άτομα να μην έχουν διασφαλίσει τη διαδικτυακή τους άμυνα», τόνισε. Σύμφωνα με τον οργανισμό, εντοπίστηκαν διάφοροι τύποι επιθέσεων. Σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών που συμμετέχουν στην αξιολόγηση αναφέρουν απάτη ή ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) για την ανάκτηση προσωπικών δεδομένων, με εγκληματίες να εμφανίζονται ως κυβερνήσεις ή υγειονομικές αρχές.
Η δεύτερη τεχνική που αναφέρουν οι χώρες που ρωτήθηκαν, είναι η διανομή κακόβουλου λογισμικού που συνοδεύεται από απαίτηση καταβολής λύτρων, με μια διεύρυνση στην επιλογή στόχων για τη μεγιστοποίηση της ζημιάς και του οικονομικού κέρδους. Για αυτό και ο αριθμός των επιθέσεων στις υποδομές υγείας αυξήθηκε κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου. Επιπλέον, πολλές εγκληματικές ομάδες που ήταν ανενεργές τους τελευταίους μήνες, επανήλθαν, ανέφερε η Ιντερπόλ.
Η καταχώριση ονομάτων domain χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «κορονοϊός» ή «COVID» είναι επίσης σε άνοδο και βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις κακόβουλες τεχνικές που αναφέρουν περισσότερο οι χώρες. Αυτοί οι παράνομοι ιστότοποι δελεάζουν τους χρήστες του Διαδικτύου που αναζητούν ιατρικό εξοπλισμό ή πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό, για την ανάκτηση των προσωπικών τους δεδομένων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr