Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Μετά τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, που κατηγόρησε την ηγεσία του Αμπου Ντάμπι για «βρόμικες ενέργειες» σε Συρία, Σομαλία, Υεμένη και Λιβύη (για τις οποίες θα λογοδοτήσουν), η ηγεσία των Εμιράτων κατηγόρησε την Τουρκία ότι «διαιρεί τον αραβικό κόσμο και υποστηρίζει εξτρεμιστικά στοιχεία και ομάδες που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα».
Η Αγκυρα θεωρεί -μεταξύ άλλων- ότι τα ΗΑΕ είχαν εμπλοκή ως και χρηματοδότησαν την απόπειρα του γκιουλενικού πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, κατά του προέδρου Ερντογάν. Και μάλιστα προσθέτει ότι «τα ΗΑΕ σκόπευαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν, όπως έκαναν με το πραξικόπημα του Αλ Σίσι στην Αίγυπτο, όπου ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση Μόρσι, το 2013».
Επίσης, η Τουρκία επικρίνει δριμύτατα τα Εμιράτα ότι στη Σομαλία (στο Κέρας της Αφρικής) υποστηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ (παρακλάδι της Αλ Κάιντα), που ευθύνεται για εκατοντάδες νεκρούς στη χώρα, καθώς και το Μεταβατικό Συμβούλιο στην Υεμένη, που πρωτοστατεί στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο. Η Τουρκία εκτιμά ότι τα ΗΑΕ ήταν μαζί με την Αίγυπτο πίσω από την αεροπορική επίθεση της 5ης Ιουλίου στη βάση Αλ Ουατίγια της Δυτικής Λιβύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΗΑΕ πρόσφατα παρέδωσαν στον πολέμαρχο Χαφτάρ της Ανατολικής Λιβύης μη επανδρωμένα αεροσκάφη HERON ισραηλινής κατασκευής. Τα HERON είναι ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών drones, μπορούν να πετάξουν αυτόνομα για 30 ώρες και φέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Μη κυβερνητικές οργανώσεις που υποστηρίζονται ενεργά από την Τουρκία προβάλλουν στην Αφρική τον Ερντογάν το κυβερνών κόμμα AKP ενώ με διαφόρους τρόπους και μεθοδεύσεις προπαγανδίζουν υπέρ της τεμενοποίησης της Αγίας Σοφίας, κάτι που έγινε τελευταία στο Τόγκο και στον Νίγηρα, δύο χώρες που επισκέφθηκε και υπέγραψε πολλές συμφωνίες ο ΥπΕξ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όπου έλαβαν χώρα σχετικές εκδηλώσεις.
Στο μεταξύ, διευρύνει την παρουσία της σε Δυτική και Ανατολική Αφρική η πολύ γνωστή τουρκική εταιρία Αλ Μπαϊράκ (που εκδίδει και την πιο ερντογανική εφημερίδα της χώρας, τη «Γενί Σαφάκ»).
Προωθεί συνεχώς την παρουσία της εδώ και χρόνια στη Σομαλία, όπου έχει τον έλεγχο και τη διαχείριση του κεντρικού λιμανιού και του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Πέρυσι υπεγράφη και αυτούς τους μήνες πραγματοποιείται η εφαρμογή της συμφωνίας για τη διαχείριση-έλεγχο του λιμανιού του Κονακρί, πρωτεύουσας της Γουινέα, από την ίδια εταιρία, που θα ισχύει για 25 χρόνια.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr