Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Επιπλέον, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, στη Συρία (Ιντλίμπ και ΒΑ του Ευφράτη) ως «και στη Λιβύη διασφαλίζοντας τη δική μας νίκη καθώς και την επικράτηση των συμμάχων μας και στα τρία κράτη».
Αναφορικά με την Αγία Σοφία, χθες πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και γνωστός διπλωμάτης με παρουσία σε κρίσιμες θέσεις στη Μέση Ανατολή Ντέιβιντ Σάτερφελντ, επικεφαλής αντιπροσωπείας από την πρεσβεία και το προξενείο Κωνσταντινούπολης. Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν έκανε δηλώσεις, αλλά -βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα-στενός συνεργάτης του συγκεντρώνει στοιχεία για το ναό-σύμβουλο του Χριστιανισμού, για έκθεση την οποία ο πρέσβης θα υποβάλει στα τέλη Σεπτεμβρίου στον πρέσβη Σαμ Μπράινμπακ, αρμόδιο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο STATE DEPARTMENT.
Νέες προσπάθειες καταβάλλονται στο Αμερικανικό Κογκρέσο να εισαχθεί εκ νέου η τροπολογία για την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα, στο φως της πρόσφατης απόφασης της Γερουσίας να μην ενταχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο στον πρόσφατα ψηφισθέντα αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το έτος 2021. Για την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα πρωτοστατούν ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ανταμ Κίνζινγκερ από την Πολιτεία Ιλινόι και η προερχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα συνάδελφός του Αμπινγκεϊλ Σπάνμπεργκερ από την Πολιτεία Βιρτζίνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι 43 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, με επικεφαλής τον Σαμ Λάνκφορντ από την Πολιτεία Οκλαχόμα, υποστηρίζουν ένθερμα τις κυρώσεις, αλλά ο Τραμπ είναι αρνητικός και «χρησιμοποιεί» τον πρόεδρο της Γερουσίας, παλαίμαχο γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ (από το Κεντάκι), για να μην εντάσσεται και να εκτρέπεται η περίπτωση των κυρώσεων στην Αγκυρα στα διευρυμένα σχέδια που υποβάλλουν για ψήφιση οι γερουσιαστές. Παρά τις προσπάθειες του ιδιαίτερα δραστήριου πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ Σερντάρ Κίλιτς, Αμερικανοί νομοθέτες είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη στάση της Αγκυρας αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.
Πάντως χθες εκ νέου ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε από το Κογκρέσο να μην επαναφέρει το θέμα κυρώσεων για κράτος-σύμμαχο που είναι η Τουρκία, η οποία είναι και συμπαραγωγός και όχι αγοραστής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε τηλεγιατρό, επικεφαλής του CDC και νέο υπουργό Οικονομικών
Οι ΗΠΑ
Μείζον θέμα αποτελεί η απόφαση Τραμπ με σκοπό να «εκδικηθεί» το Βερολίνο (γιατί δεν συνεισφέρει πολλά χρήματα στον αμυντικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ) για αποχώρηση 11.900 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία, ενέργεια που έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της παραπαίουσας αμερικανικής προεδρίας και πολύ γνωστών γερουσιαστών αναλυτών και ανωτάτων στρατιωτικών σε αποστρατεία. Η προεδρία υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι τάχα πιο «ευέλικτες» απέναντι σε Ρωσία και Κίνα. Ειδικότερα -σύμφωνα με πληροφορίες μου- 5.600 από αυτούς θα μεταφερθούν σε Βέλγιο-Ιταλία-Ολλανδία-Ισπανία και Νορβηγία, ενώ οι υπόλοιποι 6.300 θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, αλλά συχνά πυκνά θα έρχονται σε Πολωνία και βαλτικές χώρες για συμμετοχή σε παρατεταμένες χρονικά στρατιωτικές ασκήσεις. Την παρουσίαση των σχεδίων Τραμπ έκανε ο υπαρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων πτέραρχος Τζον Χέιτεν, ενώ με τη συγκεκριμένη αποχώρηση των δυνάμεων διαφωνούν πάρα πολλοί γερουσιαστές, όπως οι Δημοκρατικοί Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ και Μαρκ Ουόρεν από τη Βιρτζίνια, καθώς και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πολιτείας Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ. Διατελέσαντες αρχηγοί των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούν ότι η ενέργεια Τραμπ διευκολύνει τους Ρώσους, με τον πρώην επικεφαλής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό ε.α. Μαρκ Χέρτινγκ να θεωρεί την απόφαση Τραμπ ως «αποσταθεροποιητική και απαράδεκτη».
Υποπτο γερμανικό δημοσίευμα
Αίσθηση και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το χθεσινό δημοσίευμα της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας (ως και με υψηλόβαθμες διασυνδέσεις) «SUDDEUTSCHE ZEITUNG», που εκδίδεται στο Μόναχο της Βαυαρίας και το οποίο «κολακεύει» τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «ξιφομάχο» που δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν ακόμα και μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Αν και αναφέρεται στη σχετική αναδίπλωση και αναβολή για ένα μήνα των ερευνών στο ΝΑ Αιγαίο, προσθέτει ότι «ο ξιφομάχος Ερντογάν προσβλέπει σε μοιρασιά των πρώτων υλών των θαλάσσιων ζωνών και πέτυχε αναμφισβήτητη νίκη στην πρόσφατη κρίση», ενώ «η Ελλάδα θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τις σκληρές της θέσεις για κυριαρχία των 3.000 και πλέον νησιών και νησίδων και να είναι πιο ευέλικτη!».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός ΑναλυτήςΑπό την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr