Σε μία άλλη χώρα, η εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων θα ήταν κάπως έτσι. Στις ΗΠΑ, ουδείς βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα, παρά το γεγονός ότι η τύχη εγκατέλειψε τον «Γκαστόνε» Ντόναλντ Τραμπ, τους τελευταίους πέντε μήνες.
Η πανδημία και οι οικονομικές συνέπειές της, η αύξηση της ανεργίας, οι φυλετικές διαδηλώσεις και η αβεβαιότητα πλήττουν τη δημοτικότητα του προέδρου και δεν επιτρέπουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να επενδύσει πολλά στο πρόσωπό του. Ο αντίπαλος του Τραμπ από τους Δημοκρατικούς, Τζο Μπάιντεν, προηγείται με 8-15% του προέδρου στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι εκλογολόγοι συνεχίζουν να κρατούν μικρό καλάθι… Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ένας προεδρικός υποψήφιος κερδίζει τη λαϊκή ψήφο, αλλά τελικά χάνει τις εκλογές.
Η αλήθεια είναι ότι, αν οι Δημοκρατικοί βάδιζαν προς τις εκλογές με έναν υποψήφιο της δυναμικής του Μπαράκ Ομπάμα, ουδείς θα έμπαινε στον κόπο να κάνει πολλές αναλύσεις – το αποτέλεσμα θα ήταν προδιαγεγραμμένο. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας αξιόλογος και έμπειρος πολιτικός, αλλά για διάφορους λόγους -και λόγω ηλικίας- δύσκολα θα πείσει τον αναποφάσιστο ψηφοφόρο ή θα εμπνεύσει τους νεαρούς, που καίνε σημαίες και γκρεμίζουν αγάλματα, να πάνε έως την κάλπη για να καταψηφίσουν τον Τραμπ.
Αλλοι ποντάρουν πολλά στην ψήφο δυσαρέσκειας. Ο πρόεδρος Τραμπ, πάντως, το τελευταίο διάστημα, κάνει ό,τι μπορεί για να προσελκύσει όσους ψηφοφόρους δεν είναι σίγουροι και, κυρίως, να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικανούς. Σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Gallup έδειξε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν πολύ μεγαλύτερη συσπείρωση (50%) έναντι των Ρεπουμπλικανών (39%).
Τα «βαρίδια» με τα οποία ο Τραμπ πρέπει να κάνει το τελευταίο «σπριντ» στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο είναι η κακή διαχείριση της πανδημίας και οι συνέπειές της, μαζί με την κοινωνική αναταραχή μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Ο πρόεδρος Τραμπ ήρθε σε σύγκρουση με την ομάδα των επιστημόνων που είχαν αναλάβει την παρακολούθηση της πανδημίας Covid-19, διαφώνησε δημοσίως με τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο δρα Αντονι Φάουτσι (τον πιο ειδικό από τους ειδικούς, παγκοσμίως) και άσκησε πιέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με όποιο κόστος, θέλοντας να κλείσει το «κεφάλαιο» του κορονοϊού που του δημιουργούσε πολιτικά προβλήματα.
Επειτα όμως από μια αποτυχημένη προεκλογική συγκέντρωση στην Οκλαχόμα, σταμάτησε τις δημόσιες ομιλίες, ενώ τώρα άλλαξε στρατηγική και στο θέμα της πανδημίας: Ζήτησε από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα και να διατηρούν τις ιατρικές οδηγίες για τήρηση αποστάσεων.
Ικανότερος
Ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν θεωρείται πιο ικανός να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό των ΗΠΑ – αυτό, τουλάχιστον, καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Σίγουρα, οι εκλογές του 2020 διαφέρουν πολύ από αυτές του 2016, όταν ο Τραμπ αγωνιζόταν ως ένας δυναμικός επιχειρηματίας, χωρίς πολιτικές αποτυχίες, χωρίς 130.000 θανάτους από κορονοϊό και εκτόξευση της ανεργίας στο 11,1% από 3,5% που ήταν στην αρχή του χρόνου.
Ωστόσο, στελέχη της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών διατηρούν την αυτοσυγκράτησή τους. «Μην παίρνετε τίποτα ως δεδομένο», δηλώνουν στην εφημερίδα «USA Today», παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από 6 σημαντικές Πολιτείες, όπου κρίνεται η προεδρική εκλογή.
Ο Μπάιντεν δείχνει ικανός να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο αλλά και το Κολέγιο των εκλεκτόρων και να ανατρέψει την υπεροχή του Τραμπ σε σημαντικές μεσοδυτικές Πολιτείες, τις οποίες είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις
Σε δύο νέες δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν προηγείται με 49% έναντι 41% του Τραμπ (Fox News) και με 55% έναντι 40% του προέδρου (ABC-«Washington Post»).
Στη δημοσκόπηση της «Washington Post»-ABC News, μόνο το 38% ενέκρινε τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από τον πρόεδρο Τραμπ (τον Μάρτιο, το 51% ενέκρινε τους χειρισμούς του, στο ανάλογο ερώτημα).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr