Η κατακόρυφη πτώση του αριθμού των τουριστών λόγω της πανδημίας αναγκάζει την τουριστική βιομηχανία να επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό τουριστικό μοντέλο.
Από τη Βενετία και τη Ρώμη έως το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο, οι τουριστικοί δρόμοι, που μέχρι πέρυσι ήταν αδιάβατοι, τώρα είναι σχεδόν άδειοι. Στην πλατεία του Σαν Μάρκο στη Βενετία, στη διάσημη Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης, ο κάτοικος ή ο επισκέπτης μπορεί να κάνει άνετα τη βόλτα του. Πριν από έναν χρόνο, στη Βαρκελώνη πολλά γκράφιτι σε τοίχους έδιωχναν τους τουρίστες με συνθήματα του τύπου «Τουρίστες, γυρίστε στα σπίτια σας». Το ίδιο συνέβαινε με τη Βενετία, όπου κάτοικοι διαδήλωναν κατά του μεγάλου τουριστικού ρεύματος. Φέτος, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Οι ευρωπαϊκές πόλεις, που υπέφεραν από ορδές τουριστών, βιώνουν με απελπισία τη μεγάλη έλλειψή τους. Στη Βενετία η τοπική ανεργία προβλέπεται στο 18% έως τον Σεπτέμβριο. Στη Βαρκελώνη, το 15% των επιχειρήσεων και ένα στα τέσσερα εστιατόρια έβαλαν λουκέτο και δεν θα ξανανοίξουν.
Επειδή, όμως, οι δύσκολες περίοδοι αναγκάζουν τους ανθρώπους να σκεφθούν και άλλες λύσεις, εκπρόσωποι των δημοτικών Αρχών και ειδικοί στον τουρισμό από πολλές πόλεις ήρθαν σε επικοινωνία, αποφασισμένοι να βρουν τρόπους για να αντεπεξέλθουν στην κρίση. «Χρειαζόμαστε διαφορετικού τύπου τουρισμό», συμφωνούν η τουριστική πράκτορας, Μπάρμπρα Χρουμπά, και ο σύμβουλος για τουριστικά θέματα, Χαβιέ Μαρσέ, από την Πράγα και τη Βαρκελώνη αντίστοιχα. «Επισκέπτες υψηλού επιπέδου, όχι περισσότερους τουρίστες», συμπληρώνει η Πάολα Μαρ από τη Βενετία, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της πόλης. Ομως, σύμφωνα με τη Ζανέτ Σανθ, αντιδήμαρχο στη Βαρκελώνη, οι πολύ δημοφιλείς πόλεις πληρώνουν τώρα το τίμημα της πλήρους εξάρτησής τους από τον μαζικό τουρισμό.
Στη Βενετία πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και σε όσα άνοιξαν η πληρότητα δεν ξεπερνά το 30%. Ομως, η δημοτική Αρχή της πόλης πήρε μία πρωτοβουλία που μπορεί να ανακουφίσει σε αυτήν τη δύσκολη φάση, εν μέσω κορονοϊού, τους επαγγελματίες. Οι ιδιοκτήτες των πανσιόν και πολλών ξενοδοχείων στην πόλη συμφώνησαν με τον δήμο να νοικιάζουν τα άδεια καταλύματά τους σε φοιτητές.
Σε άλλες πόλεις, κυρίως στο Αμστερνταμ και τη Βαρκελώνη, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων τα έχουν βάλει με το «φαινόμενο Airbnb» και ζητούν επανεξέταση των αδειών ενοικίασης. Η Γκέρτε Ούντο, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων τουρισμού «Αmsterdam&partners», τονίζει ότι όλοι οι απασχολούμενοι στον τομέα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να προσελκύσουν πελάτες. Να εκπονήσουν προγράμματα που απευθύνονται στους ντόπιους και να τους δελεάσουν να «ανακαλύψουν» και πάλι την πόλη τους. Στο Βερολίνο, τη «Μέκκα της διασκέδασης» με τα 250 κλαμπ και τα «προχωρημένα» μπαρ, η πανδημία επέφερε τεράστιες αλλαγές. Οι Βερολινέζοι ξύπνησαν σε μια διαφορετική πραγματικότητα, καθώς τον Ιούνιο η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,7% και η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι 10% ή 20%.
Ολοι, πάντως, οι ειδικοί συμφωνούν ότι στην εποχή μετά τον κορονοϊό απαιτούνται αναθεώρηση των δεδομένων και των γνωστών συνταγών περί τουρισμού.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2019
› ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
1,6 εκατ. κάτοικοι
30 εκατ. τουρίστες
› ΒΕΝΕΤΙΑ
270.000 κάτοικοι
25 εκατ. τουρίστες
› ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
873.000 κάτοικοι
19 εκατ. τουρίστες
› ΒΕΡΟΛΙΝΟ
3,7 εκατ. κάτοικοι
14 εκατ. τουρίστες
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr