Οι ιστορικοί και οι πολιτικοί επιστήμονες θα μελετούν για χρόνια τι πραγματικά οδήγησε στη νίκη του, αγνοώντας ίσως το γεγονός ότι σε μία μικρή πόλη στην ΠΓΔΜ, πολύ μακριά από τις ΗΠΑ, κρύβεται μια «στρατιά» από… ψεύτες! Σε έρευνά του το «Buzzfeed News» εντόπισε 100 πολιτικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ψευδών ειδήσεων, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να είναι υποστηρικτές του Τραμπ, στην πόλη Βελεσά της ΠΓΔΜ.
Θρίλερ στο Καζακστάν: Αναφορές ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη μπορεί να χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC επισκέφθηκε την πόλη για να εντοπίσει τους νέους που πλουτίζουν (!) από τις διαφημίσεις που συγκεντρώνουν τα ψεύτικα άρθρα που συντάσσουν. Ο 19χρονος με το ψευδώνυμο Γκόραν, φοιτητής Πανεπιστημίου, δηλώνει: «Οι Αμερικανοί λατρεύουν τις ιστορίες μας κι έτσι βγάζουμε χρήματα από αυτό. Ποιος νοιάζεται αν είναι αλήθεια ή ψέματα;». Ο Γκόραν είναι ένας από τους εκατοντάδες νέους που έκαναν επάγγελμα το ψέμα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντάς την ως μια επικερδή επιχείρηση.
Ο Γκόραν ξεκίνησε να αναρτά πικάντικες ιστορίες, τις οποίες συνήθως αντέγραφε από δεξιές αμερικανικές ιστοσελίδες, πέρυσι το καλοκαίρι. Οι συντάκτες τέτοιων άρθρων αντιγράφουν διάφορα άρθρα που βρίσκουν στον αμερικανικό Τύπο και που εκφράζουν ακραίες απόψεις. Βρίσκουν ένα ευφάνταστο και «πιασάρικο» τίτλο, πληρώνουν το facebook για να κοινοποιήσει το άρθρο στοχευμένα στο αμερικανικό κοινό που διψάει για τέτοιου είδους αναρτήσεις. Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί διαβάζουν τις δημοσιεύσεις, τις αναπαράγουν, τις σχολιάζουν κι έτσι σε κάθε «κλικ» στη χορηγούμενη διαφήμιση κερδίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ο ίδιος ακολούθησε αυτή την τακτική για ένα μήνα και κέρδισε 1.800 ευρώ, αλλά, όπως υποστηρίζει, αρκετοί φίλοι του βγάζουν εκατοντάδες ευρώ ημερησίως.
Ενδεικτικό είναι ότι ένας χρήστης του facebook εντός ΗΠΑ αποφέρει τέσσερις φορές περισσότερα διαφημιστικά έσοδα απ’ ό,τι ένας χρήστης στον υπόλοιπο κόσμο. Και ο καλύτερος τρόπος να διακινηθεί μια ανάρτηση στο facebook είναι να περιλαμβάνει εντυπωσιοθηρικό, συχνά ψευδές περιεχόμενο, που ενδιαφέρει τους υποστηρικτές του Τραμπ.