Eνα έκτακτο διάταγμα για την στήριξη των ιταλικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Monte dei Paschi di Siena, είναι «ουσιαστικά» έτοιμο και μπορεί να εγκριθεί ανά πάσα στιγμή, δήλωσαν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης στο Reuters.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως προς το παρόν η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να συναντηθεί το Σάββατο για να εγκρίνει το διάγραμμα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) απέρριψε το αίτημα της Ιταλίας να καθυστερήσει η συμφωνία για την άντληση κεφαλαίων της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Monte Paschi, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
To ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή με γνώση του ζητήματος, ανέφερε πως η απόφαση λήφθηκε με το σκεπτικό ότι μια παράταση δεν θα είχε καμία χρησιμότητα και ότι έχει έρθει η ώρα για τη Ρώμη να παρέμβει.
Η νέα εξέλιξη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το ενδεχόμενο του bail-in.
Σημειώνεται ότι η Monte dei Paschi di Siena υπέβαλε αίτημα για παράταση πέντε εβδομάδων, προκειμένου να προχωρήσει μια ανακεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ και να αποφύγει την επιβολή ζημιών σε ομολογιούχους (bail in), όπως επιβάλλουν οι νέοι κανόνες διάσωσης της ΕΕ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times, η ΕΚΤ φοβήθηκε ότι εάν η κατάσταση της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας παραμείνει σε εκκρεμότητα θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη συστημική κρίση στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Τόσο εκπρόσωποι της ΕΚΤ, όσο και του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης δεν ετοιμάζει χρηματοοικονομική στήριξη για την Ιταλία, αν και ορισμένες τράπεζες έχουν προβλήματα και πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι δηλώσεις Ρέγκλινγκ έγιναν δύο μόλις ημέρες μετά το δημοσίευμα της ιταλικής La Stampa σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία ετοιμάζεται να ζητήσει δάνεια από το ESM ύψους 15 δισ. ευρώ.
“Υπάρχουν πολλές φήμες… όμως αυτό δεν ισχύει, δεν μας έχει προσεγγίσει η ιταλική κυβέρνηση για βοήθεια”, είπε. Κατά τον ίδιο, η Ιταλία δεν έχει γενικό πρόβλημα με τον τραπεζικό της κλάδο, παρά την ανάγκη ορισμένων τραπεζών να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, συμπλήρωσε.
“Δεν είναι όπως το 2009 ή 2010, όταν είχαμε αρκετές χώρες με γενικά τραπεζικά προβλήματα. Η Ιταλία δεν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σήμερα”, τόνισε.