Ο ίδιος επισκέφθηκε την Αγία Σοφία μαζί με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ για να διαπιστώσουν τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν εντός του χώρου έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί ως τζαμί αλλά παράλληλα να είναι και επισκέψιμη στους τουρίστες.
Ο Ερμπάς ανακοίνωσε πως από τις 24 Ιουλίου, οπότε θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, η Αγία Σοφία θα είναι ένα κανονικό τζαμί όπου θα προσεύχονται οι πιστοί 5 φορές την ημέρα όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά.
Εναρξη εργασιών
Από το βράδυ της Παρασκευής η Αγία Σοφία έχει κλείσει ως μουσείο, καθώς σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν ήδη μετατράπηκε σε τζαμί. Εχουν ξεκινήσει εργασίες για την προετοιμασία του εσωτερικού χώρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγιογραφίες, τα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με ειδικούς φωτισμούς καθώς στο Ισλάμ απαγορεύεται να υπάρχουν εικόνες εντός των χώρων προσευχής. Στόχος των αξιωματούχων είναι να ελαχιστοποιήσουν τις παρεμβάσεις εντός του μνημείου για να μην υπάρχουν έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Παράλληλα, ετοιμάζονται να στρωθούν τεράστια χαλιά όπου θα προσεύχονται οι πιστοί. Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως όλες αυτές οι αλλαγές δεν θα εμποδίζουν τους τουρίστες να επισκέπτονται την Αγία Σοφία.
Κατά Unesco
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν μίλησε σκληρά κατά της UNESCO που εναντιώθηκε στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης στην Αγια- Σοφιά που θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. «Mετά από 3 διαφορετικές χρήσεις της Αγίας Σοφίας, τώρα επιστρέφει στην πραγματική της ταυτότητα, θα παραμείνει ως χώρος λατρείας. Διαβάσαμε την ανακοίνωση της UNESCO, όμως είναι περίεργο για εμάς πως μπορεί η Αγία Σοφία να χάσει το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς επειδή θα γίνει τζαμί. Μήπως υπάρχει κάποια διάκριση εναντίον των τζαμιών;» υποστήριξε ο Καλίν.
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε όλες τις διεθνείς αντιδράσεις για την απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό μας ζήτημα. Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση αυτή. Είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητάς μας. Πήραμε την απόφαση αυτή όταν κοιτάξαμε ποιο είναι το δικαίωμά μας και το τι ζητάει ο λαός μας. Οπως κάνουμε στη Συρία, στη Λιβύη και σε άλλα πολλά ζητήματα», ανάφερε.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε πως η Τουρκία δεν θέλει ένταση. «Αντιθέτως πιστεύω πως οι υδρογονάνθρακες είναι ευκαιρία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας για μοιρασιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση