Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε πως «υπάρχουν αυτοί που επικρίνουν το να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ότι δηλαδή θα εξαφανισθεί η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της. Οι χώρες που αναφέρατε (σ.σ. ΗΠΑ, Ελλάδα) έχουν ασκήσει κριτική ή έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις. Ωστόσο, εμείς δεν το βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο. Ολα τα τεμένη μας, όπου προσεύχονταν σουλτάνοι, για παράδειγμα το Sultanahmet, το Fatih, το Süleymaniye ή και άλλα, είναι ανοιχτά και σε λατρεία και σε επίσκεψη. Τα επισκέπτονται τουρίστες σε συγκεκριμένες ώρες, στο πλαίσιο ορισμένων κανόνων. Για επίσκεψη ξένων και ντόπιων τουριστών δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι οι χώροι αυτοί μουσεία».
Ουσιαστικά ο Καλίν προσπαθεί να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία για την Αγία Σοφία. «Η Παναγία των Παρισίων που είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα λειτουργίας πηγαίνουν οι χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Η ιστορία της Αγίας Σοφίας έχει ξεκινήσει ως εκκλησία, συνέχισε ως τζαμί και έπειτα ως μουσείο», ανέφερε ο Καλίν και τόνισε πως «δεν θα μειώσει σε τίποτε από την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας η επαναλειτουργία της ως τόπος λατρείας. Μπορούν να την επισκεφθούν περισσότερα άτομα», υποστήριξε.
Ο έγκυρος αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Αμτουλκαντίρ Σελβί ανέφερε πως «Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου. Ομως ελήφθη η απόφαση να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί. Το σημαντικό σημείο είναι αυτό. Το Δικαστήριο πήρε την απόφαση που αυτός ο λαός περίμενε με νοσταλγία εδώ και 86 χρόνια. Εσπασε τις αλυσίδες απαγορεύσεων της Αγίας Σοφίας. Ομως η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αφού καθαρογραφεί και την υπογραφή της από όλα τα μέλη». Εντύπωση προκαλεί πως και σε πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν μια απόφαση του δικαστηρίου που δεν έχει ανακοινωθεί και θεωρητικά είναι μυστική η ψηφοφορία.
Μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται το θέμα να έρθει στον Ερντογάν που θα πρέπει να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα. Σε παρόμοια απόφαση του δικαστηρίου για τη Μονή της Χώρας (Κariye Cami) ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει υπογράψει το προεδρικό διάταγμα εδώ και πολλούς μήνες.
Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, τονίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς τις θέσεις της στην Αγκυρα. Οπως εξήγησε, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας σε συνδυασμό με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης αποτελούν αντιπαραγωγικές ενέργειες που δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.
Από την έντυπη έκδοση