Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, δημοσιογραφικές πηγές κοντά στην κυβέρνηση Ερντογάν, υποστηρίζουν πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι ομόφωνο «ναι» στην μετατροπή, στην ακύρωση δηλαδή του νόμου του 1934, που θέσπιζε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουνίου, έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση 17 λεπτών, ενδεικτική της απόστασης που ήθελαν να πάρουν οι Τούρκοι δικαστές από το αίτημα των τουρκικών ενώσεων οι οποίες είχαν προσφύγει κατά του εν λόγω νόμου, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ανακοινώσει ότι μια απόφαση για εκ νέου αλλαγή του καθεστώτος του κτιρίου «αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας».
Οι δικαστές αποφάσισαν, επιπλέον, ότι η προηγούμενη απόφαση για προστασία του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μουσείου (2008) είναι σύμφωνη με το πνεύμα του νόμου του 1934. Εν ολίγοις, η τελικά απόφαση επί της ουσίας παραπέμφθηκε στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.
Πάντως, πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς αποστάσεις από τυχόν μετατροπή έχουν λάβει οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία, ενώ μηνύματα προς την Αγκυρα έχει στείλει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.