«Έχουμε υπογράψει μια πολύ σημαντική “συμφωνία υφαλοκρηπίδας” με τη Λιβύη. Και αυτή η “συμφωνία” άλλαξε όλη την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κύκλοι που προσπαθούσαν να φυλακίσουν την Τουρκία στη μεσογειακή ακτή της Αττάλειας ένιωσαν άβολα με αυτήν τη “συμφωνία”. Ωστόσο, βάσει του διεθνούς δικαίου και πρακτικών, τα ζητήματα υφαλοκρηπίδας πρέπει να επιλυθούν με διμερείς ή πολυμερείς διαπραγματεύσεις. Το έχουμε κάνει αυτό, τώρα, με τη Λιβύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Καλίν υποστήριξε πως η Άγκυρα δεν έχει κανέναν σκοπό υποχώρησης σε όσα η ίδια θεωρεί ως κεκτημένα της.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
«Όσοι εκφεύγουν αυτού προσπαθούν να δημιουργήσουν πολλές συμμαχίες, πλατφόρμες, φόρουμ αφήνοντας την Τουρκία εκτός. Αλλά πρέπει να δουν ότι δεν μπορείς να παίξεις χωρίς την Τουρκία στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο ή στην Βόρεια Αφρική ή στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τυχόν σχέδια και προγράμματα που θα γίνουν χωρίς την Τουρκία είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Αγνοώντας έναν σημαντικό δρώντα όπως η Τουρκία, κάθε βήμα θα είναι τελικά εις μάτην.
Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή προς την Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, όταν κοιτάζετε την υφαλοκρηπίδα, είναι νόμιμο για την Τουρκία να προβεί σε αυτά τα βήματα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή. Πρόκειται για εθνικό μας καθήκον.
Φυσικά, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από αυτό. Αλλά δεν έχουμε καμία επιθυμία να συγκρουστούμε με κανέναν, να κλιμακώσουμε την ένταση. Αλλά αν καταφύγουν σε απειλές και εκβιασμούς, παίρνουν την απάντηση που χρειάζονται. Ως το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το έχουμε δείξει αυτό στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και αλλού, αλλά δεν είναι ποτέ η πρώτη μας επιλογή».