Υστερα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και ενώ εξετάστηκαν πολλά πραγματικά… ευφάνταστα σενάρια, οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν οι κάλπες να στηθούν την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού και ενώ το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης έχει ήδη «χτυπήσει κόκκινο» λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και νεκρών, όσοι πολίτες δεν θα βρίσκονται για διακοπές σε Χαλκιδική και Πιερία θα πρέπει να πάνε με μάσκες και γάντια στα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Ζόραν Ζάεφ πιθανότατα να επιστρέψει στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν τρεις δεκαετίες οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν είναι το «μείζον πολιτικό θέμα», καθώς έχει επισκιαστεί από τον κορονοϊό.
Μετά το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής του φθινοπώρου του 2019, οπότε η γειτονική χώρα δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., επήλθαν πολιτικές αναταράξεις, οι οποίες ανάγκασαν τον τότε πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να παραιτηθεί. Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ολιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ. Η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο και είχε ανακοινωθεί ότι οι κάλπες θα στήνονταν την Κυριακή 12 Απριλίου. Εκτός και αν δινόταν παράταση λόγω των απαραίτητων διαδικασιών που έπρεπε να γίνουν για την επικύρωση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Τελικά, η επικύρωση έγινε χωρίς πρόβλημα, αλλά οι εκλογές αναβλήθηκαν για… αργότερα, καθώς προέκυψε το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. αντικαταστάθηκαν από τη διαχείριση του κορονοϊού. Στη χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 4.500 κρούσματα και περισσότεροι από 200 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στην Ελλάδα των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων τα κρούσματα είναι περίπου 3.200 και οι θάνατοι κάτω από 200 άτομα. Η πανδημία δεν έβαλε στον «πάγο» μόνο τις εκλογές του Απριλίου αλλά και τις ευρωπαϊκές διεργασίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν ως προτεραιότητα τη διαχείριση του κορονοϊού. Οι τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. αναμένονται σύντομα. Η επιλογή της ημερομηνίας της 15ης Ιουλίου προέκυψε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα. Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ (SDSM) πίεζε για εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα, προτείνοντας την 5η ή τη 12η Ιουλίου ως πιθανές ημερομηνίες, ενώ το κόμμα του Χρίστιαν Μιτσκόσκι (VMRO-DPMNE) υποστήριζε ότι η χώρα δεν μπορεί να διεξαγάγει εκλογές κάτω από συνθήκες πανδημίας και ζητούσε κάλπες στις αρχές φθινοπώρου. Μάλιστα, αναζητώντας λύση εξετάστηκαν πολλά σενάρια, τα οποία ήταν τουλάχιστον… ευφάνταστα. Οπως για παράδειγμα οι εκλογές να είχαν… τριήμερη (!) διάρκεια και συγκεκριμένα 10, 11 και 12 Ιουλίου. Την πρώτη ημέρα (Παρασκευή 11/7), θα ψήφιζαν όσοι έχουν μολυνθεί με κορονοϊό και όλοι όσοι βρίσκονταν σε αυτο-απομόνωση. Τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο) θα πήγαιναν στην κάλπη όσοι νοσούσαν από άλλες ασθένειες. Και την τρίτη ημέρα, την Κυριακή 12/7, όλοι οι υγιείς ψηφοφόροι. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή και τελικά συμφωνήθηκε οι κάλπες να στηθούν -για πρώτη φορά- μεσοβδόμαδα.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που παρουσίασε το Ibna, στην πρόθεση ψήφου το SDSM του Ζόραν Ζάεφ προηγείται συγκεντρώνοντας 20%, ενώ το VMRO-DPMNE περιορίζεται στο 16%. Στην παράσταση νίκης, το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα είναι το SDSM και μόλις το 12,5% το VMRO-DPMNE. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν δύο στους τρεις (ποσοστό 64,6%) πολίτες δηλώνουν ότι θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους. Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα της δημοσκόπησης, τα δύο μεγάλα κόμματα φέρονται να έχουν σχεδόν το ίδιο έρεισμα ανάμεσα στους Σλάβους ψηφοφόρους και συγκεκριμένα το SDSM συγκεντρώνει 23,7% και το VMRO-DPMNE 23,5%. Μεταξύ των Αλβανών, το SDSM συγκεντρώνει το 7,3% και το VMRO-DPMNE τίποτα! Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εθνότητες, το SDSM λαμβάνει 26,5% έναντι του VMRO-DPMNE με 7,7%. Για τους πολίτες, το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι η κρίση του κορονοϊού (30,6%), ακολουθούμενη από την οικονομία και την ανεργία (23,4%) και το έγκλημα-διαφθορά (13,3%). Στην ερώτηση «Προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα;», το 28,1% απάντησε «Λάθος», το 27,2% «Σωστό», ενώ το 40,9% «Ούτε στη λάθος ούτε στη σωστή κατεύθυνση».
Παρά τον κορονοϊό, η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και αυτό που την απασχολεί περισσότερο είναι η αποφασιστικότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί στις Πρέσπες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζόραν Ζάεφ είχε δεσμευτεί για την πλήρη τήρηση της συμφωνίας, ενώ ο αντίπαλός του Χρίστιαν Μιτσκόσκι άφησε συχνά-πυκνά υπονοούμενα ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει ορισμένες πτυχές της συμφωνίας.
Από την έντυπη έκδοση