Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να συντάσσεται έμπρακτα με το πλευρό της Τουρκίας και του Σαράτζ, δρομολογώντας τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αφρική (Africom) και του Αμερικανού πρέσβη στην Τρίπολη με την ηγεσία του GNA, που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τον Ερντογάν. Κι αυτό μολονότι ο φιλέλληνας επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Ρόμπερτ Μενέντες κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα, με αφορμή την αποσταθεροποιητική και παράνομη συμπεριφορά της στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές κατά των πιστών συμμάχων της Ουάσιγκτον Ελλάδας-Κύπρου και την αγορά των ρωσικών S-400.
Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίζεται πως ο Τούρκος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σ. Σούκρι, απέκλεισαν κατόπιν τηλεφωνικής συμφωνίας τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης των τουρκο-αιγυπτιακών διαφορών στη Λιβύη. Βέβαια η άμεση κατάπαυση του πυρός, την οποία ζήτησε η Ρωσία, δεν συμβαδίζει με τις τουρκικές επιδιώξεις για κατάληψη της Σίρτης και της Αλ Τζούφρα, που θα ανοίξουν τον δρόμο στον Ερντογάν να ελέγξει τον κύριο όγκο παραγωγής και εξαγωγής λιβυκού πετρελαίου. Κάτι τέτοιο απεύχονται Ρωσία-Γαλλία-Αίγυπτος και χώρες του Κόλπου (οι οποίες αποδοκίμασαν χθες την Τουρκία, στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου) με τις ΗΠΑ να κόπτονται για τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στη Λιβύη και την Ιταλία να δείχνει ενοχλημένη από την τουρκική υπερεπέκταση στα νότια σύνορά της, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, τάχθηκε κατά οποιασδήποτε διχοτομικής λύσης στην άλλοτε χώρα του Καντάφι.
Πυρά προς ΗΠΑ
Την κατάσταση περιπλέκει η ανοιχτή αμερικανο-γαλλική αντιπαράθεση, καθώς ο Μακρόν, με αφορμή τη στοχοποίηση γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πολεμικά που έσπασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», δεδομένου ότι παρακολουθεί απαθώς έναν εταίρο του να απειλεί με χρήση βίας έναν άλλον.
Την έντονη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Εμάνουελ Μακρόν ότι «η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοϊ με ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η Γαλλία, η οποία δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει πλέον να καταλάβει ότι το να συμπεριφέρεται σαν παράκτια χώρα δεν της δίνει την εξουσία να αποφασίζει για ζητήματα της περιοχής.
Καλούμε τη Γαλλία και τον πρόεδρό της, στο πλαίσιο φιλικών και συμμαχικών σχέσεων, να ενεργήσουν ως ένα σοβαρό κράτος. Να σταματήσουν τα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου και να χρησιμοποιήσουν τους διαύλους επικοινωνίας και του διαλόγου». Ο Τούρκος εκπρόσωπος δεν περιορίστηκε σε αυτά, αλλά κατηγόρησε επιπλέον το Παρίσι ότι εκείνο είναι που «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια» στη Λιβύη, στηρίζοντας τον «πραξικοπηματία» Χαφτάρ και συμβάλλοντας στο χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η Λιβύη. Δεν ανέφερε πάντως λέξη για τις επανειλημμένες καταγγελίες του Μακρόν σχετικά με τον ρόλο των τουλάχιστον 9.000 Σύρων μισθοφόρων και των Τούρκων συμβούλων που πρωταγωνιστούν στον λιβυκό εμφύλιο.
Συλλήψεις
Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σαΐντ ο Μακρόν είχε επιτεθεί ευθέως στην Τουρκία, τονίζοντας πως «είχε ήδη την ευκαιρία να πει πολύ καθαρά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η χώρα του παίζει σήμερα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου». Ο ίδιος είχε προσθέσει πως «δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη».
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Λίγες ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις η φιλοκυβερνητική Sabah αποκάλυψε ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τέσσερις φερόμενους «κατασκόπους» που εργάζονται για λογαριασμό της Γαλλίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τέσσερις ύποπτοι συνέλλεγαν πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική λειτουργία συντηρητικών ιδρυμάτων, θρησκευτικών ομάδων και της Τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) και των υπαλλήλων της, και θα δικαστούν για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία.
Στο μεταξύ οι Αμερικανοί φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό που πριν μερικές ημέρες υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε με τον Ερντογάν για συνεργασία στη Λιβύη.
Την ώρα που η Αίγυπτος προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα επέμβει στρατιωτικά αν η Αγκυρα απειλήσει τη Σίρτη, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό διοικητή και το επιτελείο της AFRICOM για τον ρόλο τους στη Λιβύη.
Σε μια ενέργεια με ιδιαίτερο συμβολισμό, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τρίπολη Ρίτσαρντ Νόρλαντ και ο αρχηγός της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ συναντήθηκαν με τον Σάρατζ, τον υπουργό Εσωτερικών και τον στρατιωτικό διοικητή των δυνάμεων Σάρατζ.
Συκοφαντίες κατά της Ελλάδας για προσφυγικό
Νέα επίθεση ψεύδους κατά της Ελλάδας με αφορμή το προσφυγικό εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση, ξαναπιάνοντας το «νήμα» από τον Εβρο, σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσει διεθνώς τη χώρα μας και να εκβιάσει την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεδιάσκεψη στα πλαίσια της 4ης Διάσκεψης των Βρυξελλών: «Η Ελλάδα, η οποία απωθεί τους μετανάστες με τη βία και υψώνει τείχος με συρματοπλέγματα στα σύνορα με την Τουρκία, τώρα με την ακτοφυλακή της απομακρύνει σκάφη με μετανάστες, και τους πυροβολεί με πραγματικές σφαίρες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση, ούτε να τους απωθούν πίσω με βίαιο τρόπο. Ολοι πρέπει να συμμορφωθούμε προς τις διεθνείς μας υποχρεώσεις».
Εκβιάζοντας εξάλλου την Ε.Ε., παραμονές της επίσκεψης του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών και Αμυνας Γιοζέπ Μπορέλ στον Εβρο, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών απαίτησε βίζα για τους Τούρκους πολίτες, απόδοση στην Τουρκία των 3+3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναπροωθήσεων, διεύρυνση της Τελωνειακής Ενωσης, ξεπάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων Τουρκίας-Ε.Ε. και συμμετοχή της Ε.Ε. στην επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων.
Παλαιστινιακή αρχή: Σύγχυση για οριοθέτηση ΑΟΖ με Αγκυρα
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, διέψευσε γραπτώς ότι η κυβέρνησή του έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία στο πρότυπο της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, «αδειάζοντας» τον ομόλογό του στην Τουρκία, Φαέντ Μουσταφά. Ωστόσο η σύγχυση και η απορία για την τελική θέση της παλαιστινιακής αρχής -η οποία τα τελευταία χρόνια δέχεται ασφυκτικό «εναγκαλισμό φιλίας» από την Αγκυρα- παραμένουν στο ακέραιο.
Ο Μουσταφά δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα πως η παλαιστινιακή αρχή είναι έτοιμη για σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία ώστε να εκμεταλλευθούν οι Παλαιστίνιοι τον θαλάσσιο πλούτο της Μεσογείου που τους αναλογεί. Πλην όμως ο ομόλογός του στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, καθώς σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, καλώντας τα ελληνικά ΜΜΕ να εξετάζουν πιο προσεκτικά την πηγή κάθε δήλωσης.
Από την έντυπη έκδοση