Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019.
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.
Στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο αναφερόταν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να θέτουν το θέμα στους Τούρκους συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της Αγίας Σοφίας κατά έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τονίζεται ότι ο πρέσβης, άλλα στελέχη της πρεσβείας και των προξενικών αρχών, καθώς και επισκέπτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν το ζήτημα σε συνεχή βάση κατά τις συναντήσεις τους με Τούρκους αξιωματούχους».
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία
Πώς ο Ιμάμογλου «κάρφωσε» τον Ερντογάν από τους Δελφούς!
Τη λύπη του γιατί το θέμα της Αγιάς Σοφιάς εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, διατύπωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι και οι δύο πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγιά Σοφιά, τα οποία και πρέπει να τα προστατεύουμε. Επιπλέον, οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα, ενώ μίλησαν και για τη διπλωματία των πόλεων, που πολλές φορές έχει τη δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές.
Ο συντονιστής της συζήτησης και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς ήταν εκείνος που ρώτησε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης αν συμφωνεί να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία και ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως λυπάται γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό (για την Αγία Σοφία) εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπ όψιν την ιστορία και τη θρησκεία, είπε ο κ. Ιμάμογλου, για να προσθέσει ότι και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις. Ανέφερε δε, με νόημα, πως κάποιες φορές, σε κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες προκλήσεις.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε επίσης την προσδοκία του να δουλέψει με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και τόνισε πόσο τυχεροί είναι που και οι δύο αυτές πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία. Πρέπει να τα προστατεύουμε τα μνημεία μας, δήλωσε με έμφαση ο Κ. Μπακογιάννης.
«Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με την Κωνσταντινούπολη και χαίρομαι που βλέπετε θετικά τη συνεργασία μας», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης απευθυνόμενος στον Εκρέμ Ιμάμογλου. «Και οι δύο θέλουμε να πάμε μπροστά τις πόλεις μας και είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.