Το γεγονός ότι την ίδια ρητορική υιοθέτησαν ο Σύνδεσμος Ιταλών Βιομηχάνων (Confindustria) και ο πρόεδρός του Βιντσέντσο Μπότσια («αν νικήσει το «Οχι», αντίο επενδύσεις, η χώρα μας θα κλειστεί στον εαυτό της και θα παραμείνει ουραγός της Γερμανίας») δεν παρηγόρησε την ιταλική κυβέρνηση, που τρέμει την αυριανή μέρα. Αλλωστε, και η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας (Bankitalia) έβαλε το χεράκι της υπέρ του Ματέο Ρέντσι, προειδοποιώντας για «έντονες αναταράξεις στις αγορές» σε περίπτωση που οι κάλπες βγάλουν πολιτική αστάθεια.
Προσπαθώντας, πάντως, να συγκρατήσει τον πανικό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γκρατσιάνο Ντελρίο, μέσα από το άτυπο δημοσιογραφικό όργανο των Ιταλών επιχειρηματιών (Il Sole 24 Ore) επιτέθηκε στους Αγγλοσάξονες καταστροφολόγους κι απεύθυνε έκκληση για ψυχραιμία στις αγορές, μολονότι δεν μπόρεσε να μην παραδεχθεί ότι, αν απορριφθεί η πρόταση της κυβέρνησης, «θα ακολουθήσει μια περίοδος σχετικής αστάθειας». Ο Ιταλός υπουργός κατηγόρησε τους «Financial Times» για «απαράδεκτη ανάμιξη στα εσωτερικά της Ιταλίας», με αφορμή το περίφημο άρθρο του Βόλφγκανγκ Μινχάου, που είδε στην κρυστάλλινη σφαίρα του «Italexit» και διάλυση της ευρωζώνης.
Επιμένοντας, ωστόσο, στο σενάριο της καταστροφής, η Αμερικανίδα οικονομολόγος της Manulife Asset Management, Μέγκαν Γκριν, εκτίμησε ότι το ιταλικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να προκαλέσει τραπεζική κρίση στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη καλείται να ζήσει με τον Τραμπ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής