Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) ο Ερντογάν είπε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Αιγύπτου, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019 αλλά τους τελευταίους μήνες απωθήθηκαν.
Ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, δήλωσε σήμερα ότι είναι «αποφασισμένος» να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, μετά τις τελευταίες επιτυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, απέναντι στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.
«Η μάχη μας συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλλουμε τον έλεγχο στο σύνολο της πατρίδας μας και να εξολοθρεύσουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους», είπε ο Σάρατζ μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κυριότερο σύμμαχό του.
Μολονότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο Σάρατζ επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με «τον εγκληματία πολέμου» Χαλίφα Χάφταρ επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία».
Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, τις χώρες που στηρίζουν τον Χάρφταρ, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία. «Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που, υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ, βύθισαν τη Λιβύη σε λουτρό αίματος και στα δάκρυα» είπε.
Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Σάρατζ έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του τελευταίου ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε όλη την Τρίπολη και τα προάστιά της, γεγονός που συνιστά σημαντική ήττα για τις δυνάμεις του Χάφταρ.
Ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολές στην ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες, Τεάρτη, επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε κρίση στις ελληνοτουρκικές αλλά συνολικά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Στο μεταξύ, «Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι: «Είχαμε και εμείς χτες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο».
Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν.
Για ροή μεταναστών σε γκρουπ που είναι διαχειρίσιμη έκανε λόγο ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, το πρωί της Πέμπτης λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για μετακινήσεις μεταναστών με λεωφορεία στην Αδριανούπολη.
«Προσπαθούν να περάσουν και με βάρκες το ποτάμι. Συγκεντρώνονται όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει κινητικότητα, είμαστε σε ετοιμότητα» είπε ο Παναγιώτης Χαρέλας στον ΣΚΑΪ εκτιμώντας ότι «θέλουν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά μας».
Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου σε Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις
«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε πάντα έτσι και τώρα η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σε αυτήν την ένταση, την οποία θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε ελπίζω να ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο, στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα. Ότι μία ένταση, την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δε μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης που βιώνουμε και στη βελτίωση των σχέσεων μας με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασαν στην επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου στον Έβρο, καθώς και στις κινήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Οι εντάσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας», είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Επισκέφθηκα την Θράκη, ταυτόχρονα έχουμε τα ζητήματα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η απάντηση είναι προφανής».
«Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούμε, υπάρχει ισονομία στην Θράκη που πρόσφατα επισκεφθήκατε», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο θέμα της οικονομία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Περνάμε τώρα στην επόμενη φάση. Σε πρώτη προτεραιότητα μπαίνει η ανάταξη της οικονομίας. Γνωρίζετε τις προτάσεις, τις οποίες έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση πρωτίστως για τη στήριξη της απασχόλησης. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Να είναι η ύφεση το 2020 όσο το δυνατόν λιγότερο έντονη, έτσι ώστε η ανάκαμψη το 2021 να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Βέβαια πιστεύω ότι υπάρχει και μία άμεση συσχέτιση μεταξύ της επιτυχίας της χώρας στην αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης και της δυνατότητας της να μπορέσει να ανακάμψει γρήγορα οικονομικά.
Πιστεύω ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή με αυξημένη αξιοπιστία στο εξωτερικό. Ανοίγει και σήμερα η πλατφόρμα για το ταμείο εγγυοδοσίας. Επτά δισεκατομμύρια, τα οποία εκτιμούμε ότι θα πέσουν στην αγορά, για να στηρίξουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων”, ανέφερε και κάνοντας λόγο για μία σημαντική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης, εξέφρασε την ελπίδα οι τράπεζες να κινηθούν γρήγορα “ώστε να διαθέσουν τα κεφάλαια αυτά χωρίς περιττές πρόσθετες εξασφαλίσεις” και με μεγάλη ταχύτητα».