Το επεισόδιο σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν ένας τεχνικός εργαστηρίου περπατούσε στην πανεπιστημιούπολη κρατικής ιατρικής σχολής στο Μεερούτ, 460 χλμ βορείως της πόλης Λούκνοου, πρωτεύουσας του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές.
«Οι πίθηκοι άρπαξαν και κατόπιν διέφυγαν με τα δείγματα αίματος τεσσάρων ασθενών της COVID-19 που υποβάλλονται σε θεραπεία … είχε χρειασθεί να πάρουμε ξανά δείγματα αίματός τους», δήλωσε ο Δρ. Σ.Κ. Γκαργκ, ανώτερο στέλεχος της σχολής.
Σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν οι πίθηκοι έχουν χύσει τα δείγματα αίματος, αλλά οι άνθρωποι ζουν κοντά στην καταπράσινη πανεπιστημιούπολη φοβούνται για πιθανή, περαιτέρω, εξάπλωση του ιού σε περίπτωση που οι πίθηκοι έχουν μεταφέρει τα δείγματα σε κατοικημένες περιοχές.
Κέιτ Μίντλετον: Για σκι στις Άλπεις μαζί με τον Ουίλιαμ και τα παιδιά - Ποια η κατάστασή της μετά τον καρκίνο
Ο Γκαργκ είπε ότι δεν έχει διαπιστωθεί εάν οι πίθηκοι μπορούν να προσβληθούν από τον κορωνοϊό όταν έλθουν σε επαφή με μολυσμένο αίμα.
Σε γενικές γραμμές, θεωρείται πως ο ιός μεταπήδησε στον άνθρωπο από ζώα σε μια υπαίθρια αγορά αγρίων θηραμάτων στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους.
Η Ινδία καταμετρά 165.799 κρούσματα κορωνοϊού και 4.706 θανάτους.
Οι πίθηκοι ζουν όλο και πιο κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς στην Ινδία και προκαλούν μεγάλες αναταραχές, καθώς επιτίθενται ακόμη και σε ανθρώπους. Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι η καταστροφή του φυσικού οικοτόπου τους είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα ζώα μετακινούνται προς τις αστικές περιοχές αναζητώντας τροφή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ