Το μέτρο που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο και έχει στόχο να περιορίσει πιθανό δεύτερο «κύμα» εξάπλωσης του κορονοϊού ορίζει πως οι επισκέπτες θα πρέπει να δίνουν στοιχεία επικοινωνίας και διεύθυνση διαμονής, ώστε να γίνεται καλύτερος έλεγχος, και τo πρόστιμο σε περίπτωση παραβίασης της καραντίνας θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, καθώς ο παραβάτης θα κληθεί να πληρώσει 1.000 στερλίνες.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει λιγότερο αυστηρός έλεγχος για ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες με ελάχιστα κρούσματα κορονοϊού.
Όμως προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμός για «αεροπορική γέφυρα» με άλλες χώρες, ούτε με την Ελλάδα, με την οποία υπήρχαν σχετικές συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Κάτι τέτοιο αναμένεται να εξεταστεί σε δεύτερη φάση όταν ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού που βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα, τα οποία θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Οι εξαιρέσεις από την καραντίνα που θα ισχύσουν άμεσα θα περιλαμβάνουν τις αφίξεις από την Ιρλανδία και τα βρετανικά νησιά που συνιστούν κοινή ταξιδιωτική ζώνη με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μια σειρά συγκεκριμένων επαγγελματιών, όπως οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και αλλά αναγκαία προϊόντα, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές και γιατρούς που μετακινούνται για εργασία.
Το μέτρο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της τουριστικής βιομηχανίας, με τον επικεφαλής της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους «Ryanair», μεταξύ άλλων, να κάνει λόγο για «ανόητη και ανεφάρμοστη ιδέα».
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του οργανισμού «Visit Britain», Τρίτσια Γουόργουικ, «η καραντίνα για τις διεθνείς αφίξεις θα προκαλέσει επιπλέον ζημιά τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων στερλινών στον βρετανικό τουριστικό τομέα», ενώ το εποπτικό όργανο των αεροπορικών γραμμών της Βρετανίας «Airlines UK» επεσήμανε ότι το μέτρο θα «σκοτώσει» τις διεθνείς πτήσεις από και προς τη χώρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου