Μιλώντας χθες στην «7η Σύνοδο του Βοσπόρου» με θέμα «Το παγκόσμιο μέλλον και η έξυπνη οικονομία», όχι μόνον κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή στη σημαία της έχει αποτυπωμένη την Κύπρο και είπε ότι «εκεί υπάρχει το αίμα των πεσόντων μας», αλλά αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και το γεγονός ότι η Αγκυρα τορπίλισε τις δικοινοτικές συνομιλίες, επέρριψε την ευθύνη στην ελληνική πλευρά, λέγοντας πως τα θέλει όλα δικά της. Ολα αυτά ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν ο ηγέτης των Κατεχομένων, Μουσταφά Ακιντζί.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, αναφερόμενος στις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, τόνισε: «Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης». Πάντως, στο φόντο αυτής της επιθετικής ρητορικής, είναι απορίας άξιον εάν ο κ. Ερντογάν κομίσει στον κ. Τσίπρα, στη συνάντηση που ενδεχομένως γίνει στο Αμπου Ντάμπι (Διάσκεψη της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία – 2-4/12/2016), κάποια θετική πρόταση για το Κυπριακό.
Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε μια διμερή συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, αν και είπε ότι άλλο ζητάει η Αγκυρα. «Τις προάλλες -είπε χθες- μου τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μου είπαν για διμερή συνάντηση. Εμείς λέμε πολυμερή (σ.σ.: μαζί με ΟΗΕ, Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία). Το συζητάμε. Αλλά αυτή η δουλειά δεν πρέπει να καθυστερεί. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να φτάσουμε κάπου. Αν όμως ζητάνε “και τα εδάφη δικά μας και η διοίκηση”, τότε το πράγμα δεν προχωράει. Η πεινασμένη κότα φαντάζεται τον εαυτό της μέσα αποθήκη με σιτάρι! Αυτό κάνουν κι αυτοί».
Στην ομιλία του, κατά την οποία παρών ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Ερντογάν, προσποιούμενος ότι δεν γνωρίζει πως το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητης χώρας από την ίδια την Τουρκία, αμφισβήτησε ακόμα και το ότι ο διεθνώς νόμιμος εκπρόσωπος της Κύπρου είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Προσποιούμενος επίσης ότι ξεχνά πως τα Kατεχόμενα δεν είναι αναγνωρισμένα από τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και απειλώντας -εμμέσως πλην σαφώς- με προσάρτηση, είπε: «Χωρίς να ντραπούν, στις συνόδους της Ε.Ε. πηγαίνουν με τη σημαία που εμφανίζεται όλο το νησί. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία. Εσύ είσαι ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στα βόρεια υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία. Αυτό είναι αγένεια. Αυτό έτσι ή αλλιώς θα το καταλάβουν». Στο ίδιο προκλητικό μήκος κύματος ήταν και η επόμενη αναφορά του. «Κάτι τόνισε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Eκεί στην Κύπρο γίνονται συνομιλίες που συνεχίζονται. Συνέχεια καθυστερήσεις. Αυτή είναι η τακτική. Ξέρετε ποια είναι; Λένε “δώστε μας την Κύπρο και μην ανακατεύεστε”. Για σταθείτε! Εκεί υπάρχει το αίμα των πεσόντων μας», δήλωσε, για να χειροκροτηθεί από το κοινό.
Η ακραία ρητορική Ερντογάν, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, ενδεχομένως έχει σχέση και με την πιθανολογούμενη συμμαχία του με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ακροδεξιοί, «γκρίζοι λύκοι»), προκειμένου να αλλάξει το πολίτευμα, από Κοινοβουλευτική σε Προεδρική Δημοκρατία, και να μετατραπεί σε… «σουλτάνο». Πάντως, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας προχθές σε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είπε πως δεν είναι αισιόδοξος, αλλά «πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να βρούμε λύση. Το δίλημμα στο Κυπριακό δεν είναι κακή ή καλή λύση, είναι λύση ή μη λύση». Υπογράμμισε, όμως, ότι «χωρίς να ασκηθεί επιρροή στην Τουρκία τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στο Κυπριακό».