Μετά από αρκετές ημέρες συνεχούς μείωσης των θανάτων, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αύξηση, με 437 νεκρούς. Από την πανδημία έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 14.497 άνθρωποι σε νοσοκομεία (+295 από χθες) και 8.796 (+142) σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα. Συνολικά τα θύματα από τις αρχές Μαρτίου έφτασαν τα 23.293.
Αντιθέτως, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε στους 4.608 (-74).
Αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναμένεται ότι θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τις 17 Μαρτίου. Η γαλλική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επανεκκινήσει την οικονομία, χωρίς ταυτόχρονα να αναζωπυρώσει την επιδημία.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Η κρίση αποτυπώνεται εύγλωττα στα στοιχεία που αφορούν την ανεργία τη Γαλλία τον Μάρτιο, οπότε καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ 7,1% (+246.000 άνθρωποι).
Καθώς απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι να αρχίσει η διαδικασία “κανονικοποίησης”, πολλά ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί: θα γίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες ή όχι; Τι είδους εξετάσεις θα γίνονται και σε ποιους; Θα ξανανοίξουν τα καταστήματα παντού ή ανά περιοχή; Και τι θα γίνει με τις καλοκαιρινές διακοπές;
Το Επιστημονικό Συμβούλιο που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση στις συστάσεις του, το βράδυ του Σαββάτου, έκανε λόγο για “σταδιακή και ελεγχόμενη άρση” της καραντίνας. Πρότεινε επίσης, αντιθέτως με αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εφόσον επαναλειτουργήσουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ