Οπως είπε ο Τραμπ το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις φάσεις και το περίγραμμα του βασίζεται στα τελευταία δεδομένα και ετοιμότητα. Μετριάζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της επιδημίας, προστατεύει τους πιο ευάλωτους και μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο πολιτείας ή νομού-κομητείας κατά τη διακριτική ευχέρεια των κυβερνητών.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι πολιτείες καλούνται να υιοθετήσουν την άρση των μέτρων περιορισμού κατά φάσεις, αφήνοντας τους Αμερικανούς να γυρίσουν στις δουλειές τους όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Συγκεκριμένα, δεκατέσσερις ημέρες προτού αρχίσουν τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού οι πολιτείες θα πρέπει να έχουν καταγράψει μείωση των συνολικών περιπτώσεων Covid-19 ή θετικών τεστ στον κορωνοϊό.
Η επανεκκίνηση θα γίνει «πολιτεία προς πολιτεία» με βάση «επαληθεύσιμα» δεδομένα, επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν. Το γεγονός αυτό όπως σχολιάζουν αναλυτές παρέχει και πολιτική κάλυψη στον Τραμπ, ειδικά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
«Δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του νέου κύματος μολύνσεων.
Οι αμερικανικές πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας «από αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.
«Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με πάνω από 32.000 νεκρούς και πάνω από 660.000 κρούσματα, πάντως καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης, ιδίως στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης στην αμερικανική επικράτεια.
Κίλιαν Μέρφι: Μαζί με την σύζυγο του αγόρασαν το «Phoenix Cinema» στην Ιρλανδία
Η πρώτη φάση
Η πρώτη φάση της επανέναρξης προβλέπει τη συνέχιση της «κοινωνικής απόστασης» στο κοινό και συγκεντρώσεις όχι περισσότερων από 10 ατόμων, ενώ τα ευάλωτα άτομα θα πρέπει να μείνουν αποκλεισμένα στις οικίες τους. Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις που δεν θεωρούνται σκόπιμες και επιβεβλημένες, θα πρέπει να αποφεύγονται.
Οι εργοδότες καλούνται να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και οι κοινόχρηστοι χώροι θα είναι κλειστοί». Τα σχολεία και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά.
Τα εστιατόρια με τραπεζοκαθίσματα, οι κινηματογράφοι, οι αθλητικοί χώροι, οι χώροι λατρείας και τα γυμναστήρια θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μόνο εάν μπορούν να επιβάλουν πρωτόκολλα «αυστηρής κοινωνικής απόστασης» και υγιεινής. Τα νοσοκομεία, που έχουν χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία μπορούν να ξαναρχίσουν επιλεκτικά κάποια χειρουργεία σε ασθενείς που δεν θα χρειαστεί να παραμείνουν στη συνέχεια στο νοσοκομείο.
Η δεύτερη φάση
Στη δεύτερη φάση θα πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις των 50 ατόμων και άνω, τα ταξίδια που δεν θεωρούνται απαραίτητα μπορούν να ξαναρχίσουν, ενώ τα σχολεία και οι κατασκηνώσεις νέων μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Τα μπαρ με μειωμένη χωρητικότητα θα μπορούν να ξανανοίξουν και τα νοσοκομεία θα μπορούν να προχωρήσουν σε χειρουργεία σε ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία.
Η τρίτη φάση
Στην τρίτη φάση καταργούνται οι περιορισμοί στους χώρους εργασίας παρόλο που μια νέα «φυσιολογική τάξη πραγμάτων» θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Κι αυτό σημαίνει την ανάγκη για αυστηρές συνθήκες υγιεινής και τη διατήρηση αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Ξεπεράστηκε το όριο των 30.000 θανάτων
Χθες Πέμπτη ξεπεράστηκε το όριο των 30.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονταν σχεδόν 33.000 θάνατοι ως το βράδυ, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, χθες Πέμπτη ως τις 20:30 (τοπική ώρα· σήμερα στις 03:30 ώρα Ελλάδας) διαπιστώθηκαν 4.491 επιπλέον θάνατοι σε 24 ώρες. Πρόκειται, μακράν, για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μέσα σε ένα 24ωρο, όμως μάλλον ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.
Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι προσθέτουν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορωνοϊό στον επίσημο απολογισμό.
Συγκριτικά, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ως τις 23:00 ώρα Ελλάδας έκαναν λόγο για συνολικά 31.071 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 4.141 που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιταλία (22.170 νεκροί), την Ισπανία (19.315) και τη Γαλλία (17.941).
Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα σχεδόν 667.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καταγράφει τις τρεις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων.