Τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αναφέρονται θετικά για την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης στη χώρα μας συνεχώς πληθαίνουν, την ώρα που συγκριτικά στοιχεία που επεξεργάζονται πανεπιστημιακοί φορείς δείχνουν το πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών, μετά την έγκαιρη λήψη των περιοριστικών μέτρων.
Οπως φαίνεται σε συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιεύει το Politico, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν άμεσα μέτρα προστασίας, διακόπτοντας εκδηλώσεις και κλείνοντας τα σχολεία, προτού καν σημειωθεί κάποιος θάνατος, τακτική που ακολούθησαν, επίσης, η Τσεχία και η Πορτογαλία.
Στην Ιταλία, που είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται πολύ έντονα από τον Sars-CoV-2, οι αθλητικές διοργανώσεις και οι μεγάλες εκδηλώσεις σταμάτησαν 12 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο, ενώ την ίδια ημέρα αποφασίστηκε και το κλείσιμο των σχολείων.
Στη Γαλλία, οι αθλητικές και άλλες διοργανώσεις σταμάτησαν μετά από 15 ημέρες από τον πρώτο θάνατο ενώ τα σχολεία έκλεισαν μετά από 31 ημέρες.
Αντίθετα, η Ελλάδα έκλεισε όλα τα σχολεία, όπως και επίσης ανέστειλε όλες τις εκδηλώσεις, πριν καταγραφεί ο πρώτος θάνατος. Επιπλέον, προχώρησε σε κλείσιμο όλων των καταστημάτων – εκτός από όσα προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης- πέντε ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο και απαγόρευσε τις μετακινήσεις 12 ημέρες μετά την καταγραφή του πρώτου θύματος.
Εξαιτίας των έγκαιρων μέτρων, αυτό που έχει καταφέρει η χώρα μας είναι η επιπέδωση της καμπύλης, όπως συχνά αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο ίδιος μάλιστα έχει κάνει λόγο ότι δεν υπάρχει «πικ», αλλά μια βραδεία πορεία, «απλωμένη» στο χρόνο.
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ συνεχάρη χθες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών δομών της χώρας. Ο κ. Πάιατ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Στοιχεία του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δείχνουν ότι η 21η Απριλίου είναι η ημερομηνία με τους περισσότερους θανάτους ανά ημέρα. Εκτοτε, τα μοντέλα του πανεπιστημίου παρουσιάζουν μια πτωτική πορεία όσον αφορά στον αριθμό των θανάτων. Η ίδια πηγή δεδομένων δείχνει ότι στις 28 Μαΐου σταματά η θανατηφόρος πορεία του ιού. Παραμένει ο ίδιος αριθμός θανάτων, 457 σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, εκτίμηση που βέβαια ήδη έχει αρχίσει να παρουσιάζει απόκλιση. Και αυτό γιατί τη χθεσινή ημέρα το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προέβλεπε 101 θανάτους, ενώ ο αριθμός των θανάτων όπως ανακοινώθηκε επίσημα ανήλθε σε 83.
Το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον προβλέπει ότι η ημέρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα «δοκιμαστεί» θα είναι στις 18 Απριλίου, καθώς αναμένεται να χρειαστούν περισσότεροι πόροι: κλίνες σε ΜΕΘ και απλές, καθώς και ιατροί και νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Το Ινστιτούτο συγκεντρώνει τις εκτιμήσεις του στο covid19.healthdata.org.
Στο ίδιο φαίνονται οι προβλέψεις και για άλλες χώρες, η κατάσταση των οποίων απέχει πολύ συγκριτικά με της Ελλάδας. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο το πανεπιστήμιο προβλέπει 66.314 θανάτους, στην Ιταλία 20.300 θανάτους, στην Ισπανία 19.209. Υπάρχουν βέβαια και οι χώρες για τις οποίες ο τελικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων αναμένεται χαμηλότερος της Ελλάδας, όπως η Τσεχία (411) ή η Κύπρος (54).
Τα διεθνή ΜΜΕ, ωστόσο, με καθημερινά τους δημοσιεύματα τονίζουν την επιτυχία της χώρας μας να μετριάσει μέχρι σήμερα τη διασπορά.
Εκτενές ρεπορτάζ του Al Jazeera επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατάφερε να «ισιώσει» την επιδημική καμπύλη, κυρίως λόγω της γρήγορης αντίδρασής της, αλλά και της απόλυτης υπακοής των Ελλήνων στα έκτακτα μέτρα.
«Εύσημα» στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού απέδωσε και το πρακτορείο Bloomberg.
Αντίστοιχα, στην ισπανική ιστοσελίδα Libertad Digital δημοσιεύτηκε άρθρο της Cristina Losada, με τίτλο: «Τo ελληνικό “θαύμα” στη μάχη κατά του κορωνοϊού».
«Αξίζει να ρίξει κάποιος μια ματιά σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα (…) Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθεί η εμπειρία άλλων χωρών και θα πρέπει να δούμε τι έγινε σωστά και τι έγινε λάθος. Ως προς αυτό, η ελληνική περίπτωση είναι αξιοπρόσεκτη. Η Ελλάδα, παράδειγμα προς αποφυγήν στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, με ένα υγειονομικό σύστημα πιο αποδυναμωμένο από το ισπανικό, με σημαντικές προσφυγικές ροές και όλα τα προγνωστικά εναντίον της, κατάφερε να συγκρατήσει με εκπληκτικό τρόπο την εξάπλωση του κορωνοϊού στον πληθυσμό της. Ο επίσημος αριθμός θανάτων λόγω κορωνοϊού ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ισπανία ανέρχεται περίπου σε 279, στην Ιταλία σε 273 και στην Ελλάδα σε 8», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει: «Ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας, όπως και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα, δεν εξηγείται λόγω ηλικιακά νεότερου πληθυσμού, αφού η Ελλάδα έχει ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών, μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία (όχι πολύ μεγαλύτερο, αλλά μεγαλύτερο), ενώ η Ιταλία είναι η χώρα με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό μεταξύ των τριών χωρών».
Από την έντυπη έκδοση