Το πρώτο κρούσμα στη νοτιοαμερικανική ήπειρο καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας από μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ισπανία. Εκτοτε τα κράτη της περιοχής έχουν καταγράψει δεκάδες ή εκατοντάδες κρούσματα το καθένα και ελάχιστους θανάτους, πλην όμως ετοιμάζονται πυρετωδώς για τα χειρότερα.
Η Βραζιλία έκλεισε προχθές τα σύνορά της προς όλες τις γειτονικές χώρες, οι περισσότερες εκ των οποίων την έχουν ήδη μιμηθεί, φροντίζοντας μόνο για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους. Η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, ανακοίνωσε τη δημιουργία αερογέφυρας με την Κίνα για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στο Καράκας. Οπως αναμενόταν, ο Χουάν Γκουαϊδό ματαίωσε κάθε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των οπαδών του και μοιράζει 3.500 τεστ στα νοσοκομεία.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες εξήγγειλε το χτίσιμο-εξπρές οκτώ εκτάκτων νοσοκομείων και ο Κολομβιανός ομόλογός του, Ιβάν Ντούκε -που αναμένει ακόμη το τεστ για τον κορονοϊό- διέταξε τους συμπολίτες του άνω των 70 να μη βγουν από το σπίτι.
Σε αρκετές χώρες δεν έχει επιβληθεί ακόμη πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά μόνο νυχτερινή.
Τα σκληρότερα μέτρα έχουν επιβληθεί στη Χιλή, που βρίσκεται εδώ και μήνες σε μεγάλη πολιτική αναταραχή. Πριν από τρεις μέρες ο πρόεδρος Πινιέρα κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση καταστροφής» επί 90 μέρες, απαγορεύοντας κάθε συγκέντρωση και ματαιώνοντας από τώρα το συνταγματικό δημοψήφισμα της 25ης Οκτωβρίου. Τα χαλαρότερα μέτρα έχουν παρθεί στο Μεξικό, μολονότι ο πρόεδρος Μανουέλ Ομπραδόρ έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την προ ημερών δημόσια εμφάνισή του, με αγκαλιές και φιλιά με τους οπαδούς του.
Από την έντυπη έκδοση