Από την άλλη όμως η αξιοπιστία των κινεζικών αρχών δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, με τη δημοσιογραφική αποκάλυψη της «South China Morning Post» ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Ουχάν στις 17 Νοεμβρίου του 2019, αλλά οι κινεζικές υγειονομικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ψευδώς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ο «ασθενής μηδέν» εντοπίστηκε στη χώρα μόλις στις 8 Δεκεμβρίου! Η καθυστέρηση -για λόγους πολιτικής και οικονομικής σκοπιμότητας- είχε τεράστιες επιπτώσεις τόσο στην ίδια την Κίνα όσο και στην παγκόσμια κοινότητα αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις διεθνείς ευθύνες του Πεκίνου.
Στο ευχάριστο κομμάτι των εξελίξεων, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη σημειώθηκαν μόνο 7 θάνατοι και 8 νέα κρούσματα (όλα στην Ουχάν), κάτι που σημαίνει ότι η επιδημία ξεπέρασε το σημείο κορύφωσης. Την προηγούμενη μέρα είχαν καταγραφεί διψήφιος αριθμός νεκρών και 15 νέα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα δρακόντεια μέτρα στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων υπό αυστηρή καραντίνα, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.
Κέιτ Μίντλετον: Συχνάζει στο πιο φτηνό στέκι του Τσέλσι - Δεν φαντάζεστε πόσα λεφτά πληρώνει για να φάει
Ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα του Sars-Cov-2 ήταν 80.813 (επί συνόλου 139.220 παγκοσμίως) και οι νεκροί ανέρχονταν σε 3.176. Τουλάχιστον 1.318 ασθενείς πήραν εξιτήριο
μέσα σε μια μέρα και ο συνολικός αριθμός των αποθεραπευμένων ξεπέρασε τις 64.000. Υπάρχουν βέβαια και περίπου 4.500 που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς πολλές ελπίδες επιβίωσης.
Στο μεταξύ η φιλοκαθεστωτική «South China Morning Post» αποκάλυψε ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να φέρει εγκληματικές ευθύνες για παραπλάνηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, έναν 55χρονο από την επαρχία Χουμπέι, στις 17 Νοεμβρίου. Ωστόσο δήλωσαν επίσημα στον ΠΟΥ ως ημερομηνία της πρώτης διάγνωσης την 8η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμες μέρες. Ακόμη, επί ένα μήνα μετά την αναγγελία του περιστατικού, η Κίνα ανέφερε 1-5 νέα περιστατικά ημερησίως και ως τις 20 Δεκεμβρίου είχε παραδεχθεί μόνο 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως το καθεστώς επέπληξε τους Κινέζους γιατρούς, που προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τον Δεκέμβριο τους συναδέλφους τους και την κυβέρνηση για τη σοβαρότητα της επιδημίας και την ανάγκη λήψης μέτρων. Επιβαρυντικό στοιχείο για το Πεκίνο είναι ότι παραδέχθηκε δημόσια τη μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο μόλις στις 21 Ιανουαρίου.
Από την έντυπη έκδοση