Η εκλεκτή τής Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια καγκελάριος το 2021 και ως εκ τούτου θα παραιτηθεί και από την ηγεσία του κόμματος μετά το καλοκαίρι, όταν η CDU θα οργανώσει την εκλογή του διαδόχου της – μάλλον αρκετά πριν από το προγραμματισμένο συνέδριο του Δεκεμβρίου.
«Βρισκόμαστε σε ασυνήθιστα σοβαρή κατάσταση», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι παρά την κρίση που αντιμετωπίζει το κόμμα της, η Μέρκελ εμμένει στην απόφασή της να μην διεκδικήσει πέμπτη (!) θητεία το 2021. «Δυστυχώς, η ολομέτωπη κρίση στη CDU αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην Ανγκελα Μέρκελ», σχολίασε η επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της Deutsche Welle, Μικαέλα Κιούφνερ.
Αιτία για την παραίτηση της ΑΚΚ (η οποία ζήτησε και θα παραμείνει υπουργός Αμυνας ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021) ήταν η ανταρσία της «αντι-αριστερής» δεξιάς πτέρυγας της CDU, η οποία τάσσεται υπέρ της συνεργασίας-ταμπού με τους ακροδεξιούς-φιλοναζί της AfD και μάλιστα το αποτόλμησε στη Θουριγγία, όπου οι «ακατονόμαστοι» ακτοξεύθηκαν στο 23,4%. Μπορεί με προσωπική παρέμβαση της Μέρκελ να αποτράπηκε στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο η πρωθυπουργοποίηση του Φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ με τις κοινές ψήφους CDU και AfD. Ωστόσο, οι τοπικοί Χριστιανοδημοκράτες εξακολουθούν να αντιστέκονται στις πιέσεις της ΑΚΚ για διεξαγωγή νέων εκλογών στη Θουριγγία, απορρίπτοντας κάθε συνεργασία με τους «νεοκομμουνιστές» της Linke.
Χθες η ΑΚΚ δεν κρατήθηκε άλλο: «Η ΑfD αντιπροσωπεύει όλα όσα μας βρίσκουν αντίθετους στη CDU. Κάθε συνεργασία μαζί τους μας κάνει πιο αδύναμους», τόνισε η παραιτηθείσα πρόεδρος, ομολογώντας εμμέσως ότι δεν στάθηκε αντάξια της εμπιστοσύνης που της έδειξε η Μέρκελ τα τελευταία «δύσκολα δύο χρόνια».
Μολονότι η «κρίση της Θουριγγίας» δεν απειλεί άμεσα τον Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο, ο συμπρόεδρος του SPD, Βάλτερ Μπόργιανς, κάλεσε τους Χριστιανοδημοκράτες να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με τους ακροδεξιούς και να διώξουν από το κόμμα τους τα στοιχεία, που κοιτάζουν προς αυτή την πλευρά.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Σύμφωνα με την DW, η χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της CDU ήταν θυελλώδης, αφού κανείς δεν θέλει τη συνεργασία με την AfD, αλλά αντιθέτως κάποια στελέχη τάχθηκαν υπέρ της ανοχής σε τοπικές κυβερνήσεις με τη συμμετοχή της Linke! Αυτό, ωστόσο, αποτελεί κόκκινο πανί για εσωκομματικές φράξιες όπως η υπερσυντηρητική «Ενωση Αξιών», στην οποία η ΑΚΚ έδειξε εμμέσως την έξοδο από τη CDU!
Η εσωτερική κρίση ταυτότητας και πολιτικού προσανατολισμού στο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας αναπτέρωσε το ηθικό του υπερσυντηρητικού και νεοφιλελεύθερου δελφίνου, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος δεν κρύβει ότι θέλει να πάρει ρεβάνς από τη Μέρκελ για το 2005, όπως και από την ΑΚΚ για την ήττα του στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές: Ο 64χρονος εκατομμυριούχος, δικηγόρος και επενδυτής παραιτήθηκε από το διευθυντικό του πόστο στην BlackRock, δηλώνοντας πως «τους επόμενους μήνες θα θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία της χώρας»!
Στενός πολιτικός φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μερτς έσπευσε να επαναλάβει τις προτάσεις του για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις, την ώρα που ο μετριοπαθέστερος αντίπαλός του, υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του κόμματος. Στην κούρσα της ηγεσίας την κεντρώα-φιλοαριστερή πτέρυγα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, που κινείται στον ίδιο χώρο με τις Μέρκελ-Καρενμπάουερ.
Πανευτυχής για τη θαλασσοταραχή στη γερμανική Κεντροδεξιά, ο αρχηγός της AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ (που έχει ζητήσει να πάψει να αυτομαστιγώνεται η Γερμανία για το ναζιστικό της παρελθόν), κατήγγειλε την Καρενμπάουερ ότι «προκάλεσε χάος στη CDU με την πολιτική αποκλεισμών» και χαρακτήρισε την παραίτησή της ευκαιρία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους τα δύο κόμματα.
Τις ραγδαίες εξελίξεις πρόλαβε οριακά η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου ΙΝSA (7-10/2) αποτυπώνοντας τους παρακάτω εθνικούς συσχετισμούς: Xριστιανική Ενωση (CDU/CSU) 27,5%, Πράσινοι 22%, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 14%, Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 12,5%, Αριστερά (Die Linke) 10%.
Από την έντυπη έκδοση