Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο υπουργών έγινε συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και για τη συνέχιση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, συζήτησαν επίσης για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Ακάρ ευχαρίστησε μάλιστα την ελληνική πλευρά γιατί δεν έγινε καμία ενέργεια που θα οδηγούσε σε ένταση στην περιοχή των Ιμίων.
Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία ο Ακάρ ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του για τη μη παρουσία της Ελλάδας στα Ιμια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένταση. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία είχε στείλει μηνύματα στην Αθήνα πριν από την επέτειο των Ιμίων. «Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Καρντάκ (Ιμια). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν, τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ιμια), δεν θα γίνει και από την πλευρά μας. Ο υπουργός Αμυνάς μου πιθανότατα θα καλούσε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ (Ιμια) και στα υπόλοιπα νησιά», ανέφερε ο Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους για να σχολιάσει τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε δύο Τούρκους σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα, είπε ότι «αν η αρνητική στάση απέναντι στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συνεχιστεί, τότε θα πάρουμε μέτρα απέναντι σε κάθε κύρωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «έχει έρθει η ώρα να ανοίξει μια νέα σελίδα στη διαδικασία ένταξής μας στην Ενωση».
Η Τουρκία δεν αντέδρασε πάντως από την άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», που συνοδευόταν από 8 πολεμικά πλοία, στο σημείο όπου πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.
Με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Βαλέτα. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας, καθώς και σύντομη συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν υπουργό Επικρατείας, Καρμέλο Αμπέλα, ενώ στη συνέχεια ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Ζορζ Bέλα.
«Συζητήσαμε εκτενώς για τη συνολική κατάσταση στην περιοχή μας, ιδίως για την κατάσταση στη Λιβύη και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν από τον κ. Σάρατζ και την κυβέρνηση της Τουρκίας. Πρέπει να πω ότι ωφελήθηκα πολύ από τη σοφία του προέδρου της Μάλτας, ο οποίος γνωρίζει εξαιρετικά καλά την περιοχή και τη Λιβύη. Είχα την ευκαιρία να του εξηγήσω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, δηλαδή ότι τα μνημόνια αυτά αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν διευκολύνουν κατά κανέναν τρόπο την εύρεση κοινού τόπου για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Την ίδια στιγμή, σφοδρή ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ στον ΣΥΡΙΖΑ, που καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, υιοθετώντας ως επιχείρημα τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Συνιστά ασυγχώρητη ελαφρότητα, ανακόλουθη με την κρισιμότητα των στιγμών, η χρησιμοποίηση δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και η αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων με στόχο την επιδίωξη κομματικών σκοπιμοτήτων», ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι «οι καιροί δεν επιτρέπουν τέτοιες επιπολαιότητες και αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, βρέθηκε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», το οποίο ακολουθούσαν έξι συνοδευτικά πλοία, πέρασε από το οικόπεδο 8, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.
Τελεσίγραφο στη Δαμασκό, «λευκή σημαία» στη Ρωσία
Την έντονη αντίδρασή του για το θάνατο 8 Τούρκων στρατιωτών από την επίθεση των (υποστηριζόμενων από τη Ρωσία) δυνάμεων του Ασαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας μετέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Μιλώντας χθες για την επίθεση των συριακών δυνάμεων στο θύλακο του Ιντλίμπ, ο Ερντογάν έδωσε τελεσίγραφο στη Δαμασκό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.
«Εντός του Φεβρουαρίου οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πρέπει να υποχωρήσουν στα σημεία που είχαν συμφωνηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να το επιβάλουμε εμείς» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στη Συρία.
Την ίδια ώρα, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να βρει μια ισορροπία στις σχέσεις του με τη Μόσχα. Ο ίδιος εξήγησε στους δημοσιογράφους τις σημαντικές σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία. «Δεν είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή να έρθουμε σε σύγκρουση ή σε ένταση με τη Ρωσία», επισήμανε αναφερόμενος στα κοινά σχέδια Τουρκίας – Ρωσίας. «Στον πυρηνικό σταθμό το ποσό της επένδυσης είναι πολύ μεγάλο.
Ηδη 300 επιστήμονές μας εκπαιδεύτηκαν. Είναι ο αγωγός Turk Stream που στέλνουμε αέριο στην Ευρώπη. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου μας το αγοράζουμε από τη Ρωσία. Θα πάρουμε τους S-400. Εχουμε εμπορικές σχέσεις 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρώτοι στις αφίξεις τουριστών είναι οι Ρώσοι μετά είναι οι Γερμανοί. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε, γι’ αυτό θα κάτσουμε να συζητήσουμε», δήλωσε.
Από την έντυπη έκδοση