Είναι μια απόφαση που προκαλεί ανησυχία στο Παρίσι, καθώς οι Γάλλοι που χαράσσουν την αμυντική πολιτική ασχολούνται με τις συνέπειες της αμερικανικής αποχώρησης, ιδιαίτερα από το Σαχέλ, που έχει κενό ασφάλειας. Ηδη, οι ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι Αμυνας, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, δεσμεύτηκαν να πάνε στην Ουάσιγκτον προσπαθώντας να αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς να αποσυρθούν, υπενθυμίζοντάς τους ότι η Γαλλία στηρίζει τις αμερικανικές προσπάθειες σε άλλες περιοχές, το Κέρας της Αφρικής και τη Μέση Ανατολή. Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι Γάλλοι ενδέχεται να έχουν κάποιους συμμάχους στο αμερικανικό Κογκρέσο, το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση Τραμπ είναι πιθανό να προωθήσει το σχέδιό της να μετατοπίσει το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους αλλού για να αντιμετωπίσει καλύτερα τη ρωσική και την κινεζική επιρροή. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αφήσει τη Γαλλία να αγωνίζεται για να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή, προτού αποκτήσει πιο σημαντικούς συμμάχους κατά μήκος των ακτών.
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ απόσυρση θα έχει συνέπειες για τη Γαλλία και το Σαχέλ. Πρώτον, θα πέσει μεγαλύτερο βάρος στο Παρίσι και τους Αφρικανούς συμμάχους του στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, βασικές υπηρεσίες πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης και άλλη σημαντική βοήθεια. Η απόσυρση θα αυξήσει την ανησυχία στα παράκτια κράτη της Δυτικής Αφρικής, τα οποία αποτελούν έναν δελεαστικό στόχο για τις ομάδες μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, δεδομένου του στενού δεσμού τους με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τους μεγάλους πληθυσμούς των αποδήμων στη Δύση και των τουριστών.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα για τη Γαλλία γιατί οι Αφρικανοί σύμμαχοί της έχουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα/προκλήσεις. Το Μάλι… πολεμάει το «βαθύ κράτος», τη διαφθορά και άλλα προβλήματα που παρέχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία προς εκμετάλλευση από τις ομάδες μαχητών. Η γειτονική Μπουρκίνα Φάσο, όμως, φέρει το μεγαλύτερο βάρος της επιδείνωσης της ασφάλειας του Μάλι, καθώς οι μαχητές έχουν επεκτείνει σημαντικά την εμβέλειά τους στο νησιωτικό κράτος, το οποίο συνορεύει με τέσσερις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής. Πράγματι, η κατάσταση της ασφάλειας στην Μπουρκίνα Φάσο έχει γίνει τόσο απελπιστική που οι βουλευτές έχουν εγκρίνει μέτρο για τον οπλισμό των πολιτών για την αντιμετώπιση των επιθέσεων. Αλλά ακόμη και αν εφαρμοστεί, ο οπλισμός των ανεπαρκώς εκπαιδευμένων είναι πολύ περισσότερο πιθανόν να πυροδοτούσε ενδο-εθνοτική βία, παρά να σταματούσε την πρόοδο των τζιχαντιστών.
Ουκρανία: Φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ να στερείται συνεχώς ισχυρής στήριξης στο Σαχέλ, θα είναι σημαντικό να δούμε με ποιο τρόπο το Παρίσι μετατοπίζει τη στρατηγική του στην περιοχή, ειδικά την ώρα που η Κοινή Δύναμη G5 του Σαχέλ παλεύει να φύγει, εν μέσω οικονομικών περιορισμών και εκπαίδευσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να αποφασίσει οριστικά την 29η Ιανουαρίου σχετικά με το αν η Γαλλία θα προσέθετε περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως συντάχθηκε από τον στρατηγό και αρχηγό του γαλλικού στρατού Φρανσουά Λεκουάντρ. Ανεξάρτητα από την απόφαση του Μακρόν, η Γαλλία θα μπορούσε ενδεχομένως τελικά να εστιάσει περισσότερο ως προς τις προσπάθειες και εξοπλισμό σε πολυμερείς προσπάθειες, όπως τον «Συνασπισμό για τον Σαχέλ», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συμπεριλάβει δυνάμεις της Γαλλίας και του Σαχέλ υπό ενιαία δομή διοίκησης. Η αυξημένη έμφαση σε πολυμερείς προσπάθειες θα μπορούσε να επιτρέψει στο Παρίσι να μειώσει σιγά σιγά τις πιο δαπανηρές μονομερείς προσπάθειές του, όπως η επιχείρηση «Barkhane», μια επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας με περίπου 4.500 στρατιώτες που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της τεράστιας περιοχής Σαχέλ. Τουλάχιστον, η Γαλλία θέλει να μειώσει το βάρος που σηκώνει, χωρίς να αυξήσει την πιθανότητα να καταρρεύσουν οι περιφερειακοί σύμμαχοι όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας ή οι παράκτιοι σύμμαχοι -και οι μεγάλες περιφερειακές οικονομίες- όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Γκάνα και ακόμη και η Νιγηρία να υποστούν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ δυο πιθανές μεταβολές από την αμερικανική απόσυρση στη Δυτική Αφρική. Πρώτον, δίνει αναμφισβήτητα στη Γαλλία περισσότερη ισχύ στους Αφρικανούς συμμάχους της, καθώς φοβούνται τις συνέπειες μιας απόλυτης δυτικής αποχώρησης, η οποία θα τους αφήσει μόνους τους στη μάχη εναντίον των μαχητών. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διάσκεψης του Σαχέλ κατά της τρομοκρατίας μεταξύ του Μακρόν και των ομολόγων του στο G5, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι προωθεί απεμπλοκή σε διάρκεια εξαμήνου των γαλλικών δυνάμεων από την περιοχή, εάν οι σύμμαχοι αποτύχουν να προχωρήσουν στην ασφάλεια ή σε πολιτικά θέματα. Η απειλή του Μακρόν μπορεί να ήταν μια προσπάθεια να αναγκάσει τους αδιάλλακτους συμμάχους, ιδίως το Μάλι, να αναλάβουν σκληρότερες πολιτικές κινήσεις, όπως την καταστολή των ομάδων μαχητών που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και που έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κέντρο της χώρας και στον Βορρά ή να εργαστούν για την εφαρμογή τμημάτων της ξεχασμένης Συμφωνίας του 2015, η οποία αποσκοπούσε να τερματίσει τη σύγκρουση μεταξύ του Μπαμακό και του Βορρά.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ πιθανή μεταβολή είναι ότι η αμερικανική απόσυρση και η αυξανόμενη πίεση στον γαλλικό στρατό θα μπορούσε να προσελκύσει ανταγωνιστές, όπως η Ρωσία, να έρθουν στην περιοχή. Στην ετήσια πρόβλεψή του για το 2020, το Stratfor σημείωσε ότι η Ρωσία πιθανότατα θα επιδιώξει να κάνει μεγαλύτερη διείσδυση στην περιοχή, μέσω της στρατιωτικής διπλωματίας της, η οποία περιλαμβάνει αποστολές όπλων και χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών εταιριών (αναδόχων), όπως ο όμιλος Wagner, ο οποίος είναι παρών σε μια σειρά από τις αφρικανικές χώρες, όπως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
ΚΑΘΩΣ οι ΗΠΑ πλησιάζουν περισσότερο σε μια έξοδο του Σαχέλ, η Γαλλία θα μείνει να εξετάζει τα μελλοντικά της βήματα στην προσπάθειά της να συγκρατήσει την επιδείνωση στο θέμα της ασφάλειας. Αλλά με κράτη του Σαχέλ, όπως το Μαλί, το οποίο μόλις που λειτουργεί, εν μέσω έντονης δράσης των μαχητών, το Παρίσι θα πρέπει να επανεξετάσει την τρέχουσα στρατηγική του πριν εμφανιστούν περισσότερα εφιαλτικά σενάρια – όπως η διάδοση αυτού του φαινομένου σε έναν από τους οικονομικούς κινητήρες της περιοχής, την Ακτή Ελεφαντοστού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής