Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit Ωρα Μηδέν: Τα μεσάνυχτα η «υποστολή» της ευρωπαϊκής σημαίας από τη Βρετανία

Brexit ώρα μηδέν: Τώρα αρχίζουν τα μεγάλα βήματα της μεγάλης αποχώρησης

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. (κράτη-μέλη), λίγες ώρες μετά το προχθεσινό «πράσινο φως» της Ευρωβουλής, εξέδωσε με τη σειρά του χθες την απόφαση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σηματοδοτώντας και το τέλος της νομικής διαδικασίας του Βrexit.

Η αποχώρηση έπειτα από 47 χρόνια θα γίνει σήμερα τα μεσάνυχτα, 31η Ιανουαρίου 2020 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), ενώ από εκείνη τη στιγμή και μετά, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά θα θεωρείται τρίτη χώρα.

Η συμφωνία διασφαλίζει την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση, δεδομένου ότι καλύπτει τα δικαιώματα των πολιτών, τον δημοσιονομικό διακανονισμό, τη μεταβατική περίοδο, τα πρωτόκολλα για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, την Κύπρο (βρετανικές στρατιωτικές βάσεις) και το Γιβραλτάρ, τη διακυβέρνηση και άλλα ζητήματα που άπτονται του Βrexit.

Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης σηματοδοτεί και την έναρξη μεταβατικής περιόδου έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αυτή η μεταβατική περίοδος, που προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης, έχει ως στόχο να παράσχει περισσότερο χρόνο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις προκειμένου να προσαρμοστούν.
Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μέχρι 2 έτη (εάν το θέλουν και οι δύο πλευρές), το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει το κοινοτικό δίκαιο, θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά δεν θα εκπροσωπείται πλέον στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ούτε φυσικά στη λήψη των αποφάσεων.

Διαβάστε επίσης: 9 ερωτήματα για τη… ζωή μετά το «διαζύγιο» με την Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μελλοντικών τους σχέσεων με στόχο να τις ολοκληρώσουν πριν από το τέλος του έτους. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020, είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί μια συμφωνία και τάσσονται υπέρ μιας παράτασης, ωστόσο προς το παρόν ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι η χώρα του δεν θα ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Brexit: Τι περιμένουμε να συμβεί στην συνέχεια - Πότε αποχωρεί η Βρετανία

Σχετικά με τη μορφή που θα έχει η μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Βρετανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, διότι αυτό προϋποθέτει πολλές δεσμεύσεις, όπως η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης: Τζονσον: Ιστορική ευκαιρία για τη Μεγάλη Βρετανία 

Δεν θέλουν ούτε και την Τελωνειακή Ενωση, διότι αυτό δεν θα τους επέτρεπε να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με άλλες τρίτες χώρες χωρίς τη συγκατάθεση της Ε.Ε. Δεν απομένει λοιπόν παρά η υπογραφή μια προωθημένης εμπορικής συμφωνίας όπως αυτή που υπέγραψε η Ενωση με τον Καναδά, η οποία μπορεί να επιτρέπει τη διακίνηση προϊόντων χωρίς δασμούς, ωστόσο έχει και πολλούς περιορισμούς, κυρίως στην παροχή υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα που έγινε στις 23 Ιουνίου 2016, ενώ στις 17 Οκτωβρίου 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης, όπως συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Ενέκρινε επίσης την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το Brexit 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρετανία-Κορωνοϊός: Πάνω από 7.000 νέα κρούσματα για δεύτερη ημέρα

Ανδρέας Ντίνης

Βρετανία: Το δόντι του καρχαρία «δάγκωσε» το παλάτι και έκανε ξανά πρωτοσέλιδο τα «Ελγίνεια»

Δημήτρης Ντόγκας

Βρετανία: Εγκρίθηκε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το Brexit

Ανδρέας Ντίνης

Βρετανία-κορονωϊός: Ανεξέλεγκτη διασπορά, διαδηλώσεις και «ξύλο» στον Τζόνσον

Δημήτρης Ντόγκας

Οι «φτωχούληδες» του παλατιού

Kon

Στους δρόμους οι Βρετανοί για τα νέα περιοριστικά μέτρα – Δέκα συλλήψεις και τέσσερις τραυματίες

Tinad

Αντι-Covid ασκήσεις… πληρότητας στα Βρετανικά πανεπιστήμια -Τι προτείνουν οι ειδικοί

Δημήτρης Ντόγκας

Βρετανία-Κορωνοϊός: Αλυσίδα σούπερ μάρκετ επιβάλλει περιορισμούς στις ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές

Ανδρέας Ντίνης

Βρετανία: Μέτρα για να αποφύγει το καθολικό lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Tinad