Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: 9 ερωτήματα για τη… ζωή μετά το «διαζύγιο» με την Ε.Ε.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Μια σχέση 47 ετών τελειώνει σήμερα τα μεσάνυχτα! Το «διαζύγιο» ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι γεγονός, μετά από 1.317 ημέρες αφότου έγινε το δημοψήφισμα, το οποίο προκάλεσε πραγματικό πολιτικό και κοινωνικό σεισμό στη χώρα!

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να κηρύξει επίσημα την ιστορική αποχώρηση του πρώτου κράτους-μέλους από την Ε.Ε., ενώ προχθές οι 73 ευρωβουλευτές της Βρετανίας αποχαιρέτησαν τους συναδέλφους τους με συγκίνηση – εκτός από τον Νάιτζελ Φάρταζ, τον αρχηγό του «Κόμματος Brexit» και πρωτεργάτη της αποχώρησης, που έκανε ένα ακόμη «σόου» μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, φωνάζοντας εναντίον της Ε.Ε. και κουνώντας βρετανικές μικρές σημαίες.

Οι Βρετανοί γνωρίζουν -ακόμη κι εκείνοι που περιμένουν με ανυπομονησία την εφαρμογή του Brexit– πως θα ακολουθήσουν αρκετές δυσκολίες και, κυρίως, αβεβαιότητα για πολλά σημαντικά και πρακτικά ζητήματα στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες.

Πολλά είναι τα ερωτήματα Βρετανών κι Ευρωπαίων για το επόμενο διάστημα, και αυτά σταχυολογούν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Το BBC και η εφημερίδα «Γκάρντιαν» αναδεικνύουν πολλές από τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των αναγνωστών τους.

Ταξίδια Βρετανών στην Ε.Ε.

Τι συμβαίνει όταν κάποιος έχει δύο διαβατήρια – βρετανικό και άλλης ευρωπαϊκής χώρας;

-Οι Βρετανοί πολίτες με διπλό διαβατήριο μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποιο θέλουν, καθώς οι κανόνες διακίνησης ανθρώπων δεν θα αλλάξουν για τους επόμενους 11 μήνες. Από το 2021, οι Βρετανοί θα έχουν τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου να βγάλουν διαβατήρια εάν πηγαίνουν σε χώρα της Ε.Ε. Οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν για τα ταξίδια θα αποτελέσουν μέρος των εμπορικών συνομιλιών τους επόμενους 11 μήνες.

Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία

Οι Ευρωπαίοι θα μετακινούνται ελεύθερα;

Εως το τέλος του χρόνου, οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να φέρουν την οικογένειά τους ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου πρέπει να υποβάλουν αίτηση παραμονής μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021, οι πολίτες της Ε.Ε. που θέλουν να μείνουν στη Βρετανία θα ακολουθούν τους κανόνες του συστήματος μετανάστευσης.

Σπουδαστές-φοιτητές από την Ε.Ε.

Δεν αλλάζουν οι κανόνες στο μεταβατικό διάστημα για όσους Ευρωπαίους σπουδάζουν στη Βρετανία.

Υγειονομική περίθαλψη στην Ε.Ε.

Τι θα συμβεί με την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας;

Θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια, είναι άγνωστο ακόμη τι θα συμβεί με την υγειονομική περίθαλψη. Η Βρετανία μπορεί να έχει ξεχωριστή υγειονομική κάλυψη με κάθε κράτος- μέλος χωριστά.

Αδειες οδήγησης

Οσο ισχύουν, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τους επόμενους μήνες. Αλλά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021, οι οδηγοί μπορεί να χρειαστούν διεθνή άδεια οδήγησης ή να υποβάλουν αίτηση για «πράσινη κάρτα».

Συντάξεις

Μεγάλη αγωνία έχουν οι Βρετανοί που λαμβάνουν συντάξεις από άλλη χώρα της Ε.Ε. (π.χ. Γερμανία) και οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι που διαμένουν στη Βρετανία κι επίσης λαμβάνουν συντάξεις από τη χώρα τους. Δεν θα αλλάξει όμως τίποτα και οι συντάξεις είναι προστατευμένες, αφού αποφεύχθηκε το άτακτο Brexit.

Κατοικίδια

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα τους σε ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε. με τα διαβατήριά τους, καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο του Brexit. Μετά τον Ιανουάριο του 2021, θα πρέπει να προετοιμάσουν το ταξίδι τους τέσσερις μήνες νωρίτερα, υποβάλλοντας τα χαρτιά του ζώου, που πρέπει να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας και να έχει κάνει εξέταση αίματος ένα μήνα μετά, για να αποδειχθεί ότι είναι υγιές.

Τα ιρλανδικά διαβατήρια

Στη Βρετανία θα επιστρέψουν τα μπλε διαβατήρια – και θα καταργηθούν τα ευρωπαϊκά διαβατήρια με το βυσσινί χρώμα. Πολλοί Βρετανοί, όμως, θέλουν να αποκτήσουν ιρλανδικό διαβατήριο που έχει διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τα υπόλοιπα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Το ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει πάνω από 800.000 αιτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία για την απόκτηση ιρλανδικού διαβατηρίου, που θα ανοίγει μια «πόρτα» στην Ε.Ε.

Σύνοδοι Κορυφής

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα συμμετέχει πλέον στις συνόδους, εκτός αν προσκαλείται – το ίδιο θα ισχύει και για τους αρμόδιους υπουργούς.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρετανία: Εγκρίθηκε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το Brexit

Ανδρέας Ντίνης

Βρετανία: Εγκρίθηκε η μονομερής αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Tinad

Λευκορωσία, Τουρκία και τώρα Βρετανία…

Kon

Ο Covid-19 φέρνει απόσχιση

Kon

Η Βρετανία κλείνει την πόρτα σε όσους δεν γνωρίζουν αγγλικά – Το νέο σχέδιο για τη μετανάστευση

Evanthia Karra

Τι σημαίνει Brexit για τους Ελληνες: Τι αλλάζει για φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Brexit και Premier League: Αγωνία, προβληματισμός και… αναταράξεις για την επόμενη ημέρα

Ανδρέας Ντίνης

Goodbye: Το Brexit είναι γεγονός – Ολονύχτιο πάρτι έστησαν οι Βρετανοί

Δημήτρης Κατσάκος

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για το Brexit

Δημήτρης Κατσάκος