Ο Ολιβιέ Μπερτράν «προσήχθη αναίτια» ενώ βρισκόταν σε ρεπορτάζ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιζαμπέλ Ρομπέρ, επικεφαλής του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Les Jours, προσθέτοντας ότι η σύνταξή του δεν έχει κανένα νέο του δημοσιογράφου μετά τις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας).
«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του», συνέχισε η ίδια, «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, περιμένουμε νέα του».
Ένας Tούρκος φωτοειδησεογράφος ο οποίος συνόδευε τον Γάλλο δημοσιογράφο επίσης προσήχθη αλλά έπειτα από μερικές ώρες αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με τη Ρομπέρ.
Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Άγκυρα ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον δημοσιογράφο και με τις τουρκικές αρχές.
Η σύλληψη του Ολιβιέ Μπερτράν καταγράφεται καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες εδώ κι εβδομάδες, εξαιτίας των συλλήψεων πολλών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.
Συλλήψεις, απελάσεις, δυσκολίες διοικητικής φύσης: οι συνθήκες εργασίες έχουν επιδεινωθεί επίσης τους τελευταίους μήνες και για τους ξένους δημοσιογράφους στην Τουρκία, σύμφωνα με πολλούς ρεπόρτερ και οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου.
«Η παράνομη προσαγωγή του Γάλλου συναδέλφου μας Ολιβιέ Μπερτράν (…) αποτελεί ξεκάθαρα εκφοβισμό», ήταν η αντίδραση μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter του γενικού διευθυντή της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières, RSF), Κριστόφ Ντελουάρ.
Η επαρχία της Γκαζιάντεπ, η οποία γειτονεύει με τη Συρία, έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και από το Ιράκ, ενώ έχει υποστεί επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που αποδόθηκαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) τους τελευταίους μήνες.
Ο Ολιβιέ Μπερτράν ενδέχεται να παραμείνει υπό κράτηση για αρκετές ημέρες, «εν αναμονή της απόφανσης του κυβερνήτη της Γκαζιάντεπ για την υπόθεσή του», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόσωπος των RSF στην Τουρκία, Ερόλ Εντέρογλου.
Ο τελευταίος είπε ότι μπόρεσε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον δημοσιογράφο που προσήχθη το απόγευμα.
«Βρισκόταν εκείνη τη στιγμή μέσα σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας που τον μετέφερε σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, αυτή είναι η πρακτική πριν κάποιος προφυλακιστεί», εξήγησε ο ίδιος.
Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία εκκαθαρίσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν στόχος πολλά τουρκικά ΜΜΕ και πολυάριθμοι Τούρκοι δημοσιογράφοι.
Χθες Παρασκευή ο διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, Ακίν Αταλάι, προφυλακίστηκε, μερικές ημέρες μετά την φυλάκιση του αρχισυντάκτη και πολλών εργαζομένων της εφημερίδας.