Οι αμερικανικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ότι διαθέτουν σοβαρές ενδείξεις πως οι 176 επιβαίνοντας του σκάφους της Ukrainian International Airlines ήταν παράπλευρη απώλεια της πολεμικής κινητοποίησης του Ιράν εκείνες τις ώρες.
Προς το παρόν το Κίεβο απέφυγε κάθε σχόλιο, δίνοντας έμφαση στη διερεύνηση της εκδοχής να καταρρίφθηκε το ουκρανικό Boeing από ρωσικό πύραυλο Tor-M1, όπως αποκάλυψε χθες ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοβ. Κανείς από τους 176 επιβαίνοντες δεν επιβίωσε, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βαντίμ Πριστάικο διευκρίνισε ότι οι 82 νεκροί είναι Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί, 10 Σουηδοί, 4 Αφγανοί, 3 Βρετανοί και 3 Γερμανοί.
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, αποκάλυψε ότι οι 138 επιβάτες θα ταξίδευαν στον Καναδά μέσω Κιέβου και πρόσφερε κάθε τεχνική βοήθεια για την εξιχνίαση της μυστηριώδους τραγωδίας. «Η καναδική κοινή γνώμη αναζητά απάντηση και θα τη βρούμε», υποσχέθηκε.
Από μέρους του, ο Ντανίλοβ,, χωρίς να αποκλείει τα ενδεχόμενα σύγκρουσης με drone, τρομοκρατικής ενέργειας εν πτήσει ή και απρόβλεπτης ανάφλεξης του κινητήρα σε ένα αεροσκάφος μόλις τριών χρόνων γεμάτο καύσιμα, άρτια ελεγμένο δυο μέρες πριν από το δυστύχημα, επισήμανε πως δεν μπορεί να αγνοηθεί το ιντερνετικό βίντεο με συντρίμμια ρωσικού πυραύλου Tor-M1 κοντά στον τόπο της τραγωδίας.
Χθες μετέβησαν στο Ιράν Ουκρανοί ειδικοί με εμπειρία από τις έρευνες του επιβατικού αεροσκάφους της Μαλαισίας, που καταρρίφθηκε στο Ντόνετσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, το 2014 από φιλορώσους αυτονομιστές. Η αεροπορική τραγωδία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» συνέβη στις 6.13 π.μ. της Τετάρτης, λίγες μόνο ώρες μετά την εκτόξευση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.
Σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές, το ουκρανικό αεροσκάφος έπιασε φωτιά στον αέρα και αμέσως προσπάθησε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο. Ομως οι πιλότοι δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα το Boeing του κρατικού αερομεταφορέα της Ουκρανίας να συντριβεί φλεγόμενο στα χωράφια, 50 χιλιόμετρα νότια της ιρανικής πρωτεύουσας.
Σε μηχανικά αίτια προσανατολίζονται οι ιρανικές Αρχές, που απέρριψαν ως «εχθρική προπαγάνδα» την εικασία της πυραυλικής επίθεσης, χωρίς να υπάρχουν ίχνη από την τροχιά των βλημάτων στα σχετικά βίντεο ή στα ραντάρ. Η καταστροφική αστοχία κινητήρα εξηγεί και την αδυναμία του πιλοτηρίου να εκπέμψει σήμα για βοήθεια.
Αρχικά η ιρανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας είπε ότι δεν θα παραδώσει τα μαύρα κουτιά στην αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία ούτε στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Χθες όμως, ο επικεφαλής της, Αλί Αμπεντζαντέχ έκανε ένα βήμα πίσω, μιλώντας για «δημοσιογραφικό λάθος». (Ούτως ή άλλως η Τεχεράνη είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με Κίεβο-Ουάσιγκτον, βάσει κανονισμών του ICAO). Σε μια κίνηση με νόημα, οι Ιρανοί ισχυρίστηκαν ότι οι καταγραφείς πτήσης (μαύρα κουτιά) έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, με αποτέλεσμα να σβηστεί σημαντικό τμήμα της μνήμης τους.
Παράθυρο από ΗΠΑ για συνομιλίες
Αρχή μιας μακράς επιχείρησης αντιποίνων για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί χαρακτήρισε ο αεροπορικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, την πυραυλική επίθεση κατά δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι οποίες, σημείωσε με ικανοποίηση και ο πρόεδρος Τραμπ, δεν είχαν ανθρώπινα θύματα.
«Δεν σκοπεύαμε να σκοτώσουμε Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά να προκαλέσουμε επιχειρησιακή ζημιά», φέρεται να παραδέχθηκε ο Ιρανός στρατιωτικός στην κρατική τηλεόραση, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές είχαν εκτοξεύσει δύο ρουκέτες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία.
Ο ανώτατος διοικητής των Επαναστατικών Φρουρών, Αμπντολάχ Αραγκί, δήλωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim ότι η χώρα του θα πάρει σύντομα «σκληρότερη εκδίκηση» για το θάνατο του Σουλεϊμανί, χωρίς να προσδιορίσει χρόνο και στόχο.
Εξάλλου ο στρατηγός Εσμαήλ Γαανί, αντικαταστάτης του Σουλεϊμανί στην ηγεσία της Κουντς (επιχειρησιακό βραχίονα του Ιράν σε Συρία, Λίβανο, Ιράκ, Υεμένη και Αφγανιστάν) διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει με σθεναρότητα την πολιτική του προκατόχου του, με στόχο την οριστική εκδίωξη των ΗΠΑ από τη Μ. Ανατολή.
Στην παρούσα φάση ΗΠΑ και Ιράν επιδίδονται σε διπλωματικό μπρα ντε φερ στον ΟΗΕ, με κοκτέιλ απειλών και … επιθέσεων φιλίας. Σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας η πρέσβης των ΗΠΑ, Κέλι Κραφτ, ισχυρίζεται πως η χώρα της είναι «έτοιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ώστε να εμποδιστεί περαιτέρω διακινδύνευση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας ή κλιμάκωση από το ιρανικό καθεστώς». Στην ίδια επιστολή οι ΗΠΑ δικαιολογούν την εξόντωση Σουλεϊμανί ως πράξη αυτοάμυνας, βάσει του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ύστερα από επιθέσεις που δέχθηκαν αμερικανικοί στόχοι στη Μέση Ανατολή από το ίδιο το Ιράν και συμμάχους του.
Ο Ιρανός αντιπρόσωπος, Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, απέρριψε ως «μη πιστευτή» την αμερικανική προσφορά διαλόγου όσο δεν αίρονται οι αμερικανικές κυρώσεις , καταγγέλλοντας την Ουάσιγκτον ότι εκείνη ευθύνεται για τον νέο κύκλο εχθρότητας και κλιμάκωσης κατά του Ιράν, με τη δολοφονία του αρχηγού της Δύναμης Κουντς. Να σημειωθεί ότι επικαλέστηκε κι αυτός το άρθρο 51 περί αυτοάμυνας, για να αιτιολογήσει την «μετρημένη και αναλογική» πυραυλική επίθεση κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.
Από την έντυπη έκδοση