Στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του, ο Άχμαντ αλ Μεσμάρι, ο Χάφταρ εκτιμά ότι η σταθερότητα ή η επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν χωρίς «την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων» και τη διάλυση και τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών που, όπως λέει, ελέγχουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.
Στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσαν όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.
Ο Χάφταρ, που στηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει εξαπολύσει επίθεση από τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Η ΚΕΕ χαιρέτισε την Τετάρτη την έκκληση για εκεχειρία, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν σκοπεύει να την εφαρμόσει.
Στην ανακοίνωσή του, ο στρατάρχης Χάφταρ “χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν”, αλλά τόνισε ότι συνεχίζονται “οι προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων”.
“Αυτές οι ομάδες κατέλαβαν την πρωτεύουσα και στηρίζονται από ορισμένες χώρες και κυβερνήσεις που τους παραδίδουν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά (…) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτές οι χώρες στέλνουν επίσης μεγάλο αριθμό τρομοκρατών από παντού στον κόσμο για να πολεμήσουν τις ένοπλες δυνάμεις (που στηρίζουν τον Χάφταρ)”, πρόσθεσε.
Ο στρατάρχης αναφερόταν στην Τουρκία, η οποία στηρίζει στρατιωτικά την ΚΕΕ. Ο Χάφταρ κατηγορεί την Άγκυρα ότι στέλνει στη Λιβύη φιλοτούρκους Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ, εναντίον του.