Με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την παραπομπή του 73χρονου δισεκατομμυριούχου Ρεπουμπλικάνου σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας, επειδή πίεσε την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα σε βάρος πολιτικού του αντιπάλου, και για παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα για την παραπομπή του.
Πλέον εναπόκειται στη Γερουσία να δικάσει τον Τραμπ, πιθανότατα τον Ιανουάριο. Όμως το σώμα αυτό ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι σκοπεύουν να τον αθωώσουν.
«Ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή. Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως», αντέδρασε ο Λευκός Οίκος.
Εξάλλου στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που υπογράφεται από την εκπρόσωπό της Στέφανι Γκρίσαμ, τονίζεται ότι χθες ολοκληρώθηκε «ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας», καθώς «χωρίς να λάβουν ούτε μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου, και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων». Στο κείμενο καταγγέλλεται ακόμη μια «αντισυνταγματική παρωδία» διαδικασίας.
Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 και είναι ιστορική.
Μόνο δύο άλλοι πρόεδροι, ο Άντριου Τζόνσον 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη. Ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Νίξον προτίμησε να παραιτηθεί το 1974 παρά να υποστεί τη διαδικασία αυτή.
Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε την ώρα που ο Τραμπ βρισκόταν στο βήμα σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μπατλ Κρικ του Μίσιγκαν.
Κατηγορώντας «την άκρα αριστερά» ότι κατατρύχεται από «ζήλεια και μίσος» εναντίον του, επέκρινε τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν «να ακυρώσουν την ψήφο δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών» επιχειρώντας να τον εκδιώξουν από τον Λευκό Οίκο. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι διέπραξαν «πολιτική αυτοκτονία».
Αργότερα στη διάρκεια της νύκτας ανήρτησε στο Twitter μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του, με το δάκτυλο να δείχνει μπροστά και τη φράση: «Στην πραγματικότητα στόχος τους δεν είμαι εγώ, αλλά εσείς. Εγώ απλώς τους ενοχλώ».
Ισπανία: Παραδοχή του προέδρου της περιφέρειας της Βαλένθια - Έκανε λόγο για «λάθη» και ζήτησε «συγνώμη»
«Είναι τραγικό, όμως οι ανεύθυνες πράξεις του προέδρου καθιστούν την παραπομπή του απαραίτητη», απάντησε η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Δεν μας άφησε άλλη επιλογή», πρόσθεσε.
«Προστατέψτε τη δημοκρατία»
Στην ψηφοφορία οι Αμερικανοί βουλευτές ακολούθησαν την πολιτική γραμμή του κόμματός τους.
Για τους Ρεπουμπλικάνους η διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου είναι «η απόλυτη φάρσα» και «απάτη», η οποία δεν βασίζεται «σε κανένα στοιχείο» και έχει ως κίνητρο την απέχθεια των Δημοκρατικών προς έναν πρόεδρο που δεν ακολουθεί τους κανόνες.
Οι Δημοκρατικοί διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους ότι οι κατηγορίες εναντίον του προέδρου δεν έχουν καμία σχέση με προσωπικά κίνητρα ή με πολιτικές διαφωνίες. Στόχος είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, «να προστατευθούν το Σύνταγμα», «η δημοκρατία», ακόμη και «το κράτος δικαίου» που απειλούνται από έναν πρόεδρο που πιστεύει ότι είναι «υπεράνω των νόμων» σαν «μονάρχης».
Μοναδικό σημείο στο οποίο συμφωνούν τα δύο κόμματα: αυτή «η θλιβερή» ημέρα θα μείνει στην ιστορία. Μένει να φανεί πώς θα συνεργαστούν τα δύο σώματα του Κογκρέσου στη συνέχεια της διαδικασίας.
«Το ερώτημα τώρα είναι: θα κάνει το χρέος της η Γερουσία; Οι γερουσιαστές θα σεβαστούν τον όρκο τους;», διερωτήθηκε ο Άντριου Σιφ, επικεφαλής της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ηγήθηκε της έρευνας εις βάρος του Τραμπ.
Από την πλευρά της η Πελόζι δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να υποβάλει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ στη Γερουσία για να αρχίσει η δίκη του, διευκρινίζοντας πως θα αναμείνει να δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία η άνω βουλή.
Ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα όσον αφορά την παραπομπή του Τραμπ.
Η κάτω βουλή, πέραν της επίδοσης του κατηγορητηρίου, αναμένεται να ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία. Αυτό ίσως γίνει σήμερα, πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του ενόψει των εορτών, ή στις αρχές του 2020.
Ο Μακόνελ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έχουν εκφράσει διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η δίκη του Τραμπ. Αναμένεται να διαπραγματευθούν, κατ’ ιδίαν και μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, τις προσεχείς ημέρες.
Ο 73χρονος πρόεδρος θέλει να μετατρέψει αυτή τη δοκιμασία σε πολιτική νίκη. Στόχος του; Να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία για να συσπειρώσει τη βάση του και, χάρη στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, να πετύχει την επανεκλογή του σε 11 μήνες.
Τονίζει, και μαζί του οι Ρεπουμπλικάνοι, ότι η διαδικασία καθαίρεσης είναι όλο και λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των Αμερικανών. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Δημοσκόπηση του NBCNews/ Wall Street Journal που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έδειξε ότι το 48% των Αμερικανών είναι υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ και ίδιο ποσοστό κατά.
«Αθώος»
Από το Μπατλ Κρικ οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου επαναλαμβάνουν την πίστη τους σε αυτόν. «Ένας αθώος άνθρωπος που θα δικαστεί για ένα σωρό ανοησίες», δήλωσε η Γουέντι Τίμερμαν. «Δεν έχω καμία αμφιβολία: πρόκειται για απάτη!», τόνισε ο Τζο Μπόντραγκερ.
Για τους Δημοκρατικούς όμως ο Τραμπ παραβίασε τον όρκο του.
«Ήταν έτοιμος να θυσιάσει την εθνική μας ασφάλεια (…) για να βελτιώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του», κατήγγειλε ο Σιφ.
Παρά την υπόθεση Τραμπ, η Ουάσινγκτον παραμένει «στρατηγικός εταίρος» για το Κίεβο
Η παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται να εκβίασε τον Ουκρανό ομόλογό του, είναι μια «εσωτερική υπόθεση» των ΗΠΑ, εκτίμησε σήμερα η ουκρανική προεδρία, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον παραμένει ένας «στρατηγικός εταίρος» για το Κίεβο.
«Η Ουκρανία δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιουλία Μέντελ, εκπρόσωπος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας στρατηγικός εταίρος για εμάς και είμαστε ευτυχείς που ενισχύουμε τις σχέσεις μας διευρύνοντας τη συνεργασία σε διάφορους τομείς», συνέχισε.
Οι σχέσεις ανάμεσα στον Ζελένσκι, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, και τον Λευκό Οίκο βρίσκονται στο κέντρο των κατηγοριών για τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια μιας ιστορικής ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία.
Αγωνιώντας να διατηρήσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, που θεωρείται κρίσιμη για τη χώρα του που βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι προσπαθεί να μην προσβάλει ούτε τον Τραμπ ούτε τους αντιπάλους του.
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, τάχθηκε υπέρ της «παραπομπής» του δισεκατομμυριούχου για «κατάχρηση εξουσίας» για προσωπικούς πολιτικούς σκοπούς. Επαφίεται τώρα στη Γερουσία, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί, να κρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο.
Κατηγορείται κυρίως ότι ζήτησε από την Ουκρανία να διεξαγάγει έρευνα για έναν από τους πιθανούς αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές του 2020, τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του τελευταίου, τον Χάντερ, ο οποίος ήταν μέλος του εποπτικού συμβουλίου ενός ουκρανικού ομίλου, και ότι έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας περίπου 400 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ